Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2018, 06:51 PM   #1
Marchalis
 
Drives: Yaris yrs 2006
Join Date: Mar 2018
Location: Australia
Posts: 7
electrical question: Ground problem?

Hi,
I have a car fuel pump no start problem.

test 1
The fuel pump in the yaris gets its negative/ground from the back of the cars body, and the positive goes to the dash. In this configuration the car won't start despite getting 12v through on startup from the plug attached to the fuel pump.


test 2
The fuel pump works with direct connection to a battery, negative and positive Direct from battery. proper pressure.


test 3
While Directly connecting the 'positive fuel pump wire', to the battery. but still drawing negative from the car body as usual, also no start, fuel pump doesn't pump. Zero fuel pressure.


test 4
negative/Ground from the back of the car is producing 12 volts,
Testing for spark from the negative/ground from the back of the car to the positive battery terminal, suggest that it's getting enough amps but I feel dubious about the assessment there. (I have no way really of testing for amps

I'm suspecting a ground problem but I might be missing something?



Cheers for any clues
Marchalis is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2018, 09:40 PM   #2
invalid username
 
Drives: 2015 Yaris
Join Date: Aug 2017
Location: United States
Posts: 5
I don't know very much about the yaris, but on my 1995 4runner there are some things that receive 12v all the time, and the ground wire is switched. Just a thought.
invalid username is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2018, 09:53 PM   #3
Marchalis
 
Drives: Yaris yrs 2006
Join Date: Mar 2018
Location: Australia
Posts: 7
:Solved:


Lack of sleep over problem was the cause?


When I tested the fuel pump I tested the negative and positive as indicated on the pump.

It was a new pump that looked identical to the old. The plug that went into the pump only fit one way.

I can't say if I installed the pump with the plug somehow back to front or if the motor came in reverse, but changing the negative and positive on the top of the fuel pump unit in the car fixed the problem.

With direct connection the pump will make noise and run in reverse, but connected to the car it will not.
Marchalis is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
electrical, fuel pump, ground, no start

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2008 Yaris Sedan Electrical problem VIP Asia 0 01-05-2016 02:49 AM
problem with co-worker yaris, need opinion on what it could be. Adriaan DIY / Maintenance / Service 5 10-20-2014 06:39 AM
Ohm's Law and Setting Amp Gain _S7V7N_ In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 24 03-13-2012 09:34 PM
Stereo Ground Wire xiii In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 2 12-22-2011 08:00 AM
Question: Yaris' Radiator Fan: Electrical or Clutch-type? TRD_Yaris General Yaris / Vitz Discussion 5 06-11-2006 09:07 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:35 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.