Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-25-2014, 08:38 PM   #1
CB900F2
 
Drives: 08 Sedan
Join Date: Oct 2008
Location: Toronto
Posts: 274
HVAC Fan

Hey guys..

I was talking to the wife today in the car and I had the HVAC set to speed 1, and she commented how loud a hum it makes... I always knew it was loud, but I guess over the years I kinda forgot how loud it was...

How loud do you guys/gals find your fan when set to the first speed setting??

Again, it is a very noticeable hum sound at this setting.. And the cold really has not effect, and it is the same even in the summer....

Thanks everyone..

Last edited by CB900F2; 01-25-2014 at 10:39 PM.
CB900F2 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2014, 09:48 PM   #2
RJay
 
Drives: 2002 Toyota Yaris T-sport
Join Date: Jan 2014
Location: Holland
Posts: 77
No, on the first two settings my fan actually barely makes any noise. With or without a/c on.
off course on the second it does make some noise but it's easily drowned out by the radio.
__________________
2002 Toyota Yaris T-sport
198X BMW E30 modified race car
1975 Ibanez "Les Paul custom"
RJay is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2014, 10:59 PM   #3
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
If you do not have a cabin air filter installed the hum may be due to something having been sucked into the fan (like a piece of paper from the glovebox).
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2014, 11:44 PM   #4
IllusionX
It's the illusion you see
 
Drives: 07 Yaris Sedan Aero
Join Date: Oct 2006
Location: Brossard, QC
Posts: 3,710
Mine does make a little humming sound when it's running. I should make a video of the sound. Not sure how well it will turn out but i'll try...

I don't like the noise it makes, but i guess it's the way it is.. My Echo made the same noise.
IllusionX is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 10:53 AM   #5
Bluevitz-rs
1NZ-6spd Turbo
 
Bluevitz-rs's Avatar
 
Drives: '05 6-Spd Vitz RS Turbo
Join Date: Oct 2008
Location: Courtice, Ontario, Canada
Posts: 2,946
my Echo's doesn't make any noise other than the sound of air coming through the vents.
Bluevitz-rs is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 11:14 AM   #6
CB900F2
 
Drives: 08 Sedan
Join Date: Oct 2008
Location: Toronto
Posts: 274
Hi Scott.. I had a cabin filter front new.. I did find a another thread and it was noted that toyota changed the part# of the blower around 2010/09 , so I am going to assume they revised the blower motor and maybe to address it being a bit noise.


Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
If you do not have a cabin air filter installed the hum may be due to something having been sucked into the fan (like a piece of paper from the glovebox).
CB900F2 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 11:39 AM   #7
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by CB900F2 View Post
Hi Scott.. I had a cabin filter front new.. I did find a another thread and it was noted that toyota changed the part# of the blower around 2010/09 , so I am going to assume they revised the blower motor and maybe to address it being a bit noise.
Interesting - I just looked in the EPC and there are 2 different part numbers. 87103-52140 and 52141. I have 52140 on my 07 and 08 and 52141 on my 09. I don't hear a difference between them. The part number is on the center of the bottom of the blower motor.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 02:27 PM   #8
IllusionX
It's the illusion you see
 
Drives: 07 Yaris Sedan Aero
Join Date: Oct 2006
Location: Brossard, QC
Posts: 3,710
I just made a little 30s video of the noise my fan makes.

https://www.youtube.com/watch?v=w1ElLu9NW4M
IllusionX is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 03:03 PM   #9
Bluevitz-rs
1NZ-6spd Turbo
 
Bluevitz-rs's Avatar
 
Drives: '05 6-Spd Vitz RS Turbo
Join Date: Oct 2008
Location: Courtice, Ontario, Canada
Posts: 2,946
It just sounds like bad bearings to me.
Bluevitz-rs is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 04:47 PM   #10
CB900F2
 
Drives: 08 Sedan
Join Date: Oct 2008
Location: Toronto
Posts: 274
He guys.. Here is a link to a video of the sound from my skydrive.. I hope the link works..

https://www.dropbox.com/s/f76wcj0uzu...D_00000007.mp4

Last edited by CB900F2; 01-26-2014 at 06:39 PM.
CB900F2 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 04:51 PM   #11
Bluevitz-rs
1NZ-6spd Turbo
 
Bluevitz-rs's Avatar
 
Drives: '05 6-Spd Vitz RS Turbo
Join Date: Oct 2008
Location: Courtice, Ontario, Canada
Posts: 2,946
900, that sky drive thing doesn't work for me. Can you put it up on YouTube or photobucket?
Bluevitz-rs is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 06:41 PM   #12
CB900F2
 
Drives: 08 Sedan
Join Date: Oct 2008
Location: Toronto
Posts: 274
Hi Blue... I used my drop box and tested it from another workstation and all is good to watch and hear the loud hum....

my link is ^^^

regards


Quote:
Originally Posted by Bluevitz-rs View Post
900, that sky drive thing doesn't work for me. Can you put it up on YouTube or photobucket?
CB900F2 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2014, 11:32 PM   #13
IllusionX
It's the illusion you see
 
Drives: 07 Yaris Sedan Aero
Join Date: Oct 2006
Location: Brossard, QC
Posts: 3,710
Quote:
Originally Posted by Bluevitz-rs View Post
It just sounds like bad bearings to me.
I think CB900's sounds like a bad bearing. Mine always sounded like in my youtube video... and my Echo also sounded like this...
IllusionX is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2014, 11:45 AM   #14
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
It definitely does not sound normal. I haven't taken one far enough apart to see if the motor has bearings or is simply a cheap bushing type motor. I have a couple of quiet spares on hand, if you would like to replace it.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 10:50 PM   #15
CB900F2
 
Drives: 08 Sedan
Join Date: Oct 2008
Location: Toronto
Posts: 274
Hey guys..

Ordered a replacement from rockauto, and installed it an all is good now....nice and quiet..

I decided to take apart my old one too see what was the issue, and when I took apart the motor, it was a bad bearing... It was a bitch to take off the fan , not meant to be serviced..


Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
It definitely does not sound normal. I haven't taken one far enough apart to see if the motor has bearings or is simply a cheap bushing type motor. I have a couple of quiet spares on hand, if you would like to replace it.
CB900F2 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 11:57 PM   #16
Bluevitz-rs
1NZ-6spd Turbo
 
Bluevitz-rs's Avatar
 
Drives: '05 6-Spd Vitz RS Turbo
Join Date: Oct 2008
Location: Courtice, Ontario, Canada
Posts: 2,946
Cool. Any pictures you could take? Also, do you think you could put it back together and use it again?
Bluevitz-rs is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2014, 02:02 PM   #17
fasteddie07
 
Drives: 2007 Toyota Yaris
Join Date: Apr 2010
Location: NorCal
Posts: 2
CB900F2: Do you have the part # for what you purchased from rockauto?

My fan's noist too...

TIA
fasteddie07 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2014, 09:39 AM   #18
CB900F2
 
Drives: 08 Sedan
Join Date: Oct 2008
Location: Toronto
Posts: 274
Hi Fasteddie... The part search tool at Rockauto is very easy to use... There is only one supplier (TYC) listed..
CB900F2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anyone try a Ducted fan? UberSilver Forced Induction Forum 5 06-07-2013 11:57 PM
HVAC BLOWER ISSUES yaris2010RS DIY / Maintenance / Service 18 12-30-2012 12:23 AM
Fan Not Spinning Up, Random Airbag Light drannonb DIY / Maintenance / Service 12 10-23-2012 03:33 PM
AC Blower Motor / Fan Does Not Turn on Period dyslexicanaboko DIY / Maintenance / Service 7 01-30-2012 11:59 PM
Abnormal radiator fan hi577 DIY / Maintenance / Service 0 01-21-2012 04:34 AM


All times are GMT -4. The time now is 04:19 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.