Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-26-2014, 02:11 PM   #1
47_MasoN_47
What I thought I'd do was
 
47_MasoN_47's Avatar
 
Drives: Supercharged 09 Yaris Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Northwest Alabama
Posts: 1,116
Throwing codes P043E, P043F, P2401, P2402, P2419

My Yaris is throwing the codes mentioned in the thread title. From googling around this appears to be related to the gas evaporation fume system thing. It sounds like it's quite expensive to fix. Since I don't live in a state with emissions testing or anything is there just a sensor I can disconnect/solder the wires together/otherwise manipulate to make the car think that it's fine so the CEL will go away?
Attached Images
File Type: png 2014-12-25 08.01.04.png (290.7 KB, 136 views)
__________________

My Nissan Hardbody (D21) 4x4 build log
Check out my YouTube channel (mostly shooting) - http://www.youtube.com/user/47MasoN47
47_MasoN_47 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 03:14 PM   #2
IllusionX
It's the illusion you see
 
Drives: 07 Yaris Sedan Aero
Join Date: Oct 2006
Location: Brossard, QC
Posts: 3,557
It is your evap system. I think that's what controls your gas fumes and cycles it back into the tank. You may also have issues filling up gas.
__________________
IllusionX is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 03:29 PM   #3
47_MasoN_47
What I thought I'd do was
 
47_MasoN_47's Avatar
 
Drives: Supercharged 09 Yaris Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Northwest Alabama
Posts: 1,116
I read some places say that it can be caused by the gas cap, but I last filled up about a week ago (I've got 3 bars left) so it seems odd that it would just now show up. The last time I got fuel the pump was insanely slow (like seriously, it took 14 minutes to fill up) and it ended up overflowing (I guess it was too slow for the shutoff valve to detect or something). Could that have still caused this problem even after it's been so long since I filled up?
__________________

My Nissan Hardbody (D21) 4x4 build log
Check out my YouTube channel (mostly shooting) - http://www.youtube.com/user/47MasoN47

Last edited by 47_MasoN_47; 12-26-2014 at 03:30 PM. Reason: Spelling.
47_MasoN_47 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 05:33 PM   #4
CrankyOldMan
2ZR swap. DO IT! Ask how!
 
CrankyOldMan's Avatar
 
Drives: 09 Meteoric Metallic HB
Join Date: Feb 2011
Location: West Michigan
Posts: 1,826
I had a similar issue at the pump a week or two ago, but haven't had any codes thrown.

Browsing the repair manual shows that the only electrical components are a butterfly valve in the cannister and a valve next to the intake (the blue cap widget that goes in the vacuum lines between the TB and somewhere else). Not sure if that helps, but there are diagnostics for those components in the manual. Other than that, I don't have specific experience with any of those codes.
CrankyOldMan is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 06:12 PM   #5
alanwagen
 
Drives: 2015Yaris, Son's car, 10 Prius
Join Date: May 2010
Location: Texas
Posts: 130
top off

BTW, just curious if you top off your tank? That can cause your evap to fail.
Some of the gas pumps as well as Toyota advises never to top off. After first click off, holster the pump.
regards,
alanwagen is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 06:18 PM   #6
47_MasoN_47
What I thought I'd do was
 
47_MasoN_47's Avatar
 
Drives: Supercharged 09 Yaris Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Northwest Alabama
Posts: 1,116
I generally do top it off. I hate having to stop and get gas.
__________________

My Nissan Hardbody (D21) 4x4 build log
Check out my YouTube channel (mostly shooting) - http://www.youtube.com/user/47MasoN47
47_MasoN_47 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 06:42 PM   #7
alanwagen
 
Drives: 2015Yaris, Son's car, 10 Prius
Join Date: May 2010
Location: Texas
Posts: 130
oh well...

Quote:
Originally Posted by 47_MasoN_47 View Post
I generally do top it off. I hate having to stop and get gas.
Live and learn, I guess. Topping off does not really add much to your travels when you consider the damage it causes. Good luck.
alanwagen is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 06:45 PM   #8
47_MasoN_47
What I thought I'd do was
 
47_MasoN_47's Avatar
 
Drives: Supercharged 09 Yaris Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Northwest Alabama
Posts: 1,116
Been doing it for 11 years and never had any problems until now. Oh well.
__________________

My Nissan Hardbody (D21) 4x4 build log
Check out my YouTube channel (mostly shooting) - http://www.youtube.com/user/47MasoN47
47_MasoN_47 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 07:51 PM   #9
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,455
There was a TSB for that exact combination of codes for 07 (EG048-07). The issue was a waterlogged canister due to a the fuel pipe cover not preventing water intrusion. I don't believe that the TSB was ever revved for 09.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2014, 11:58 PM   #10
nookandcrannycar
 
Drives: 2('14+'07)MT 3d ,wHandCrWndws!
Join Date: May 2009
Location: S.MontgomeryCnty,TX(HoustonMSA) '07=BayouBlue=300,125miles=OrigOwnr '14=ClassicSilvr=29,059miles
Posts: 4,854
Quote:
Originally Posted by 47_MasoN_47 View Post
Been doing it for 11 years and never had any problems until now. Oh well.
. While Toyota wouldn't have included that caveat unless it sometimes happens, how often does damage resulting in a needed repair really occur? I've been doing it over three times as long as you have., and I've never had any problems. To me, knowing that my MPG figuring over that period of time has been accurate has been worth the risk.
nookandcrannycar is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2014, 10:04 AM   #11
47_MasoN_47
What I thought I'd do was
 
47_MasoN_47's Avatar
 
Drives: Supercharged 09 Yaris Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Northwest Alabama
Posts: 1,116
Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
There was a TSB for that exact combination of codes for 07 (EG048-07). The issue was a waterlogged canister due to a the fuel pipe cover not preventing water intrusion. I don't believe that the TSB was ever revved for 09.
Hmm, it has been raining a lot lately. It was practically a monsoon the day the codes started.
__________________

My Nissan Hardbody (D21) 4x4 build log
Check out my YouTube channel (mostly shooting) - http://www.youtube.com/user/47MasoN47
47_MasoN_47 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 05:30 PM   #12
47_MasoN_47
What I thought I'd do was
 
47_MasoN_47's Avatar
 
Drives: Supercharged 09 Yaris Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Northwest Alabama
Posts: 1,116
Cranked the Yaris up today to go to lunch and the CEL went off. I've fired it up a few more times going places for work and so far it hasn't come back on. Maybe it was just a fluke during that rainy mess.
__________________

My Nissan Hardbody (D21) 4x4 build log
Check out my YouTube channel (mostly shooting) - http://www.youtube.com/user/47MasoN47
47_MasoN_47 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2017, 01:34 AM   #13
06 Yaris
 
Drives: 2006 Yaris Hatchback 4DR
Join Date: Mar 2012
Location: Kamloops BC
Posts: 9
Hi all, I have these same codes on my 06 hb. (285,000 km, sometimes top it off, but the canister is dry & fills easily. We do not see or smell any gas leaks).
System does not hold a vacuum & leaks pressure at the filler cap (1 psi).
How much pressure should the system be able to hold?
Gas cap vacuum valve will hold aprox 2-3"hg.

First thing I checked was the purge valve in the intake system, it was open. During testing it closed & I have rechecked it and it was still closed.

Then pres tested gas tank. sprayed everything with soapy H20. Only leak I found was the gas cap seal. ( looks like it Is not mean to hold psi).

Vac tested entire system & will not hold anything.
Does any body have any answers? or knowledge or manual for indepth testing?
Any help would be appreciated, Jason
06 Yaris is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2017, 07:32 AM   #14
WeeYari
 
WeeYari's Avatar
 
Drives: 06 Polar White 5dr, 13 Soul 4u
Join Date: Oct 2008
Location: Georgetown, Ontario, Canada
Posts: 4,717
Quote:
Originally Posted by 06 Yaris View Post
System does not hold a vacuum & leaks pressure at the filler cap (1 psi).

Only leak I found was the gas cap seal. ( looks like it Is not mean to hold psi).
That will do it. I had a prior vehicle that had a tiny bit of corrosion on the filler tube inlet that prevented a perfect seal with the cap.



Sent from my Elite_5_5_Octa using Tapatalk
__________________
WeeYari is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2017, 01:07 AM   #15
06 Yaris
 
Drives: 2006 Yaris Hatchback 4DR
Join Date: Mar 2012
Location: Kamloops BC
Posts: 9
there is no corrosion inside or outside of the filler neck. gas cap seal looks ok. vac tested using a rubber plug still would not hold.
06 Yaris is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2017, 01:20 AM   #16
06 Yaris
 
Drives: 2006 Yaris Hatchback 4DR
Join Date: Mar 2012
Location: Kamloops BC
Posts: 9
Hi all, I think I fixed the codes. I added an o-ring to the back side of the gas cap seal, and lubed the seal. After clearing the codes, for a day or two the car logged a code for small evap leak. For a week now it has been passing the the leak test and no codes. I think the gas cap also broke internally trying to make sure it was tight, no longer clicks.
During my testing I think I found the leak pump "weak". it would only draw down to about -15-17mhg?...
06 Yaris is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2017, 01:25 AM   #17
06 Yaris
 
Drives: 2006 Yaris Hatchback 4DR
Join Date: Mar 2012
Location: Kamloops BC
Posts: 9
When the car logged the "small evap leak" code I jumped the gun and got a used canister assm for $75. I will just wait till it codes again before putting it on.
06 Yaris is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2017, 12:19 AM   #18
06 Yaris
 
Drives: 2006 Yaris Hatchback 4DR
Join Date: Mar 2012
Location: Kamloops BC
Posts: 9
I had to change the evap canister. It's been good since.
06 Yaris is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vapor Canister Crashmaster DIY / Maintenance / Service 25 03-11-2014 10:18 AM
Found this 2014 Mitsubishi Mirage ES yesterday Hershey Off-topic / Other Cars / Everything else Discussions 97 01-30-2014 12:30 PM
What are these codes Yaris sedan is throwing? detroiter DIY / Maintenance / Service 2 11-28-2012 12:44 PM
DTC's P043E & P043F 03Z33 DIY / Maintenance / Service 10 04-06-2007 12:13 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:30 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.