Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-11-2009, 08:05 PM   #73
expo2
 
Drives: 2008 Yaris HB
Join Date: Dec 2008
Location: Gardiner, NY
Posts: 23
I'd like to do this mod to my '08 HB with no CC wiring or dash symbol. I'll run a wire from the ECM A21 connector @ position #40 then to the aftermarket on/off cruise switch.

My question is this: I'd like to have an LED light to indicate when the "cruise control" is "on." Where can I find a hot wire for the LED?
expo2 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 09:04 PM   #74
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by expo2 View Post
I'd like to do this mod to my '08 HB with no CC wiring or dash symbol. I'll run a wire from the ECM A21 connector @ position #40 then to the aftermarket on/off cruise switch.

My question is this: I'd like to have an LED light to indicate when the "cruise control" is "on." Where can I find a hot wire for the LED?
The real cruise light is controlled by the combination meter, which gets the info about cruise mode over the CAN bus from the ECM, so there's no easy wire to connect the LED to.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2009, 09:45 PM   #75
expo2
 
Drives: 2008 Yaris HB
Join Date: Dec 2008
Location: Gardiner, NY
Posts: 23
I thought perhaps there was a vacant ECU connector position that was used by the CAN bus to send juice to the dash light when the cruise was activated.
expo2 is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2009, 09:46 PM   #76
expo2
 
Drives: 2008 Yaris HB
Join Date: Dec 2008
Location: Gardiner, NY
Posts: 23
I thought perhaps there was a vacant COMBINATION METER connector position that was used by the CAN bus to send juice to the dash light when the cruise was activated.
expo2 is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2009, 10:02 PM   #77
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by expo2 View Post
I thought perhaps there was a vacant COMBINATION METER connector position that was used by the CAN bus to send juice to the dash light when the cruise was activated.
nickhjort pulled apart his cruise-indicator-free combo meter and I had him check the outputs of the IC that drives the LEDs, before and after activating cruise. The hope was that we'd find an unused output that would be used to drive the cruise LED if present. Unfortunately, no such luck.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2009, 12:01 PM   #78
PatrickJohnson
 
Drives: 2008 Yaris LB
Join Date: Dec 2008
Location: Murfreesboro, TN
Posts: 199
I'm confused. I've seen someone ask if this can be done on an 08 Yaris LB with no cruise light on the dash, but haven't seen a solid answer. provided I tap the ECM as mentioned earlier, I should be able to do this mod just with no indicator, correct? The ECM cruise programming is there regardless, right?
PatrickJohnson is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2009, 12:46 PM   #79
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by PatrickJohnson View Post
I'm confused. I've seen someone ask if this can be done on an 08 Yaris LB with no cruise light on the dash, but haven't seen a solid answer. provided I tap the ECM as mentioned earlier, I should be able to do this mod just with no indicator, correct? The ECM cruise programming is there regardless, right?
Correct. Nickhjort has proven that it will work on 07-08 Yaris which do not have the indicator, by directly connecting the the ECM.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2009, 04:59 PM   #80
Treyz
~ ambient one ~
 
Treyz's Avatar
 
Drives: 2009 Bayou Yaris Liftback
Join Date: Jan 2007
Location: Long Island, NY
Posts: 1,058
Subscribed
__________________
AMBIENTLIFESTYLE
Tri-State Sport Compact EZine

ambientlifestyle.com------------ambientlifestyle.ning.com

Micro Image
Store - Network - Online
microimageonline.com------------microimage.ning.com
Treyz is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2009, 10:28 PM   #81
Sir A.Y. Atoyot
 
Sir A.Y. Atoyot's Avatar
 
Drives: '08 5-door
Join Date: Apr 2009
Location: Surrey, BC Canada
Posts: 181
I used to have a Pontiac with cruise control and no indicator lights. In my experience, there's no light actually needed - it's quite obvious whether the cruise is on or off simply from how the car behaves. As for the "Set" light, you'll know immediately if the speed isn't set because the car slows down when you take your foot off the gas.

I'm going to install cruise on my '08 with the proper switch and very tidy wiring when I get around to it. The goal is to make a sufficiently tidy installation that even a Toyota tech will think it's factory, and it will take a lot of looking to prove otherwise.

However, I'm not even going to try for indicator lights. It would be nice, but you don't really need them.
Sir A.Y. Atoyot is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 06:44 PM   #82
expo2
 
Drives: 2008 Yaris HB
Join Date: Dec 2008
Location: Gardiner, NY
Posts: 23
OK, almost have the cruise install complete. I have the 08 Yaris LB with no cruise light on the dash. I tapped the ECM a-21 connector @ position 40 and ran the wire to the cruise on/off switch on the dash.
Last question: How do I wire the new clutch switch I just installed? Does the wire from the ecm go to the clutch switch first, and then continue to the cruise on/off switch on the dash?
expo2 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 07:17 PM   #83
andru47
 
andru47's Avatar
 
Drives: 2009 Yaris 3DR LB
Join Date: Dec 2008
Location: Orlando, FL
Posts: 139
Send a message via AIM to andru47
Where can I obtain one of those clutch switches? As cheap as possible please :)
__________________
My Yaris: The Azure
andru47 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 11:58 PM   #84
nickhjort
My R1 eats my Vitz!!
 
nickhjort's Avatar
 
Drives: '07 Vitz Lifty, Stick Shift
Join Date: May 2007
Location: Oneida, NY
Posts: 131
expo2, no you do not put the clutch switch in series with the cruise circuit. In fact you put it in series instead of the jumper wire stated on page 21 of this "DIY" HERE

See my post...#371.

Instead of placing the jumper wire in those two slots (as shown in the pics), simply go from one slot to the clutch switch, then back to the other slot.
Try to picture your clutch switch in place of my fuse in the pictures.

I will be making my own clutch switch tomorrow and I will take plenty of pics.

Hope this helps :)
__________________
My Car Rules!
nickhjort is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2009, 11:28 AM   #85
expo2
 
Drives: 2008 Yaris HB
Join Date: Dec 2008
Location: Gardiner, NY
Posts: 23
Dah, I feel like an idiot and then some. I don't know how I missed your original pics of the clutch switch jumper wires.
Thanks for your help.
expo2 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2009, 12:31 PM   #86
nickhjort
My R1 eats my Vitz!!
 
nickhjort's Avatar
 
Drives: '07 Vitz Lifty, Stick Shift
Join Date: May 2007
Location: Oneida, NY
Posts: 131
No problem. Glad to help :) I will be starting my custom clutch switch here shortly. I have to go find a switch. Then I'll post pictures later this evening.
__________________
My Car Rules!
nickhjort is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2009, 05:36 PM   #87
nickhjort
My R1 eats my Vitz!!
 
nickhjort's Avatar
 
Drives: '07 Vitz Lifty, Stick Shift
Join Date: May 2007
Location: Oneida, NY
Posts: 131
See post #387 HERE
__________________
My Car Rules!
nickhjort is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2009, 01:56 AM   #88
PatrickJohnson
 
Drives: 2008 Yaris LB
Join Date: Dec 2008
Location: Murfreesboro, TN
Posts: 199
This is the only mod I've ever done that involved the ECM, can someone kindly enlighten me as to it's location? I believe it is in the engine compartment, right?
PatrickJohnson is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2009, 03:37 PM   #89
Sir A.Y. Atoyot
 
Sir A.Y. Atoyot's Avatar
 
Drives: '08 5-door
Join Date: Apr 2009
Location: Surrey, BC Canada
Posts: 181
Quote:
Originally Posted by PatrickJohnson View Post
This is the only mod I've ever done that involved the ECM, can someone kindly enlighten me as to it's location? I believe it is in the engine compartment, right?
Exactly - it's on the right side of the engine compartment.
Sir A.Y. Atoyot is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2009, 05:56 PM   #90
PatrickJohnson
 
Drives: 2008 Yaris LB
Join Date: Dec 2008
Location: Murfreesboro, TN
Posts: 199
Quote:
Originally Posted by Sir A.Y. Atoyot View Post
Exactly - it's on the right side of the engine compartment.
pardon my ignorance, do you mean right as in while you are in the car or right as though you are facing the engine compartment while standing at the front of the car?
PatrickJohnson is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OEM foglight switch and leather wrap steering wheel 808yarisLB Cosmetic Modifications (Exterior/Interior) 8 03-11-2009 12:05 AM
SCION SPORT STEERING WHEEL, RED, XA AND XB, 03 TO 06 justoneyaris Items for Sale by private party 3 12-04-2008 07:30 PM
steering wheel setup aucorium Cosmetic Modifications (Exterior/Interior) 0 07-24-2007 01:05 AM
How do you take off steering wheel mrrock Cosmetic Modifications (Exterior/Interior) 3 12-05-2006 11:16 AM


All times are GMT -4. The time now is 09:54 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.