Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2011, 02:29 PM   #577
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,455
Quote:
Originally Posted by teddy View Post
How is everyone running the wire from D3 to the ECM connector A21?
Last night I tried to follow the conduit of wires running from the ECM in the engine bay without much luck. I didn't want to have to rip apart the engine bay to find out where it goes. I really feel like I'm missing something silly!
The easiest way is to enter the rubber grommet above the ECM or the one below it (which is actually the grommet around the AC drain hose). Then, once you are through the firewall on the passenger side, you can bring the wire across to the driver's side.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2011, 03:14 PM   #578
mgoldhawk
 
Drives: 2001 Toyota Yaris
Join Date: Sep 2010
Location: Zimbabwe
Posts: 5
Would I be able to fit cruise control to my Yaris using the same method? I have a 2001 5door hatchback...
mgoldhawk is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2011, 03:28 PM   #579
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,455
Quote:
Originally Posted by mgoldhawk View Post
Would I be able to fit cruise control to my Yaris using the same method? I have a 2001 5door hatchback...
No. 1999-2005 Yaris used a cable throttle, rather than an electronic one like 2006 and newer ones have. So, 1st gen Yaris require an electro-mechanical cruise control system.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2013, 10:49 PM   #580
mudnuri
I've made a post!
 
Drives: 2009 Yaris
Join Date: Feb 2009
Location: Idaho
Posts: 1
Quote:
Originally Posted by MadMax View Post
Actually, I thought I had factory cruise control but that sounds like what I have, which I now suspect is a Rostra Precision Controls Inc. aftermarket set-up...does it look like this?



Plus, if that is aftermarket, what does the factory set-up look like?

BTW, the Rostra has been discussed before...
I put that CC in my '09 at 4000 miles and used it with fairly good results for a while. At about 73000 miles it gave me full throttle and tried to kill us! I turned the key off and stopped on the side of the road to change my underwear. When I restarted the car it reved again. Thinking it was just a fluke, I disconnected the battery, waited, reconnected the battery and then drove it without issue to 97000 miles when I started getting throttle codes and car going into limp mode at random. Last Monday the damn thing tried to rev agian! Removed death trap Rostra junk and all is fine. Now I have added the new stock you are all using... Still need to add a few wires to the ECM plugs as my Yaris is a base mod. If you see one of these old Rostra Aftermarket stocks RUN! They were recalled but I never did get my cash back.

Update: As soon as I added the clutch switch it all worked great. I can set CC as low as 23 mph (speed as read by ScanGuage from ECM)

Last edited by mudnuri; 11-30-2013 at 01:30 AM.
mudnuri is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2015, 09:49 PM   #581
Paulee
 
Drives: 09 yaris s five dr stick
Join Date: Oct 2015
Location: mississauga
Posts: 16
Hey guys. Got myself an 09 Yaris recently and want to add the cruise. Ordered the OEM stalk from China and was wondering if I will need a clutch switch too. I know the guide says I do but shouldn't the car already have one? havent tried starting it without pressing the clutch in (force of habit) but the switch should prevent the car from rolling forward on the starter no?

apologize in advance if this was already covered elsewhere.

-Paul
Paulee is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2015, 12:04 AM   #582
Secretblend
 
Drives: 2009 Yaris
Join Date: Apr 2015
Location: United States
Posts: 18
Quote:
Originally Posted by Paulee View Post
Hey guys. Got myself an 09 Yaris recently and want to add the cruise. Ordered the OEM stalk from China and was wondering if I will need a clutch switch too. I know the guide says I do but shouldn't the car already have one? havent tried starting it without pressing the clutch in (force of habit) but the switch should prevent the car from rolling forward on the starter no?

apologize in advance if this was already covered elsewhere.

-Paul
It does have a switch that tells the car you are pressing the clutch all the way in. It is not same switch that you would need to install that tells the car your clutch is all the way out.

the two switches would be on opposite side of clutch. If clutch is fully engaged the one switch would be used. If clutch is not engaged at all, other switch would be used. If clutch is halfway between then both switch would not be used.
Secretblend is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2015, 12:08 AM   #583
Paulee
 
Drives: 09 yaris s five dr stick
Join Date: Oct 2015
Location: mississauga
Posts: 16
thanks. since posting I went through all the pages and some associated links. Think I have a good grip on what to do. just waiting for my stalk to arrive. might skip the clutch switch for now and drive around it. sounds like I dont have to dig under the dash and engine bay if I do save it for never.
Paulee is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2015, 12:13 AM   #584
Secretblend
 
Drives: 2009 Yaris
Join Date: Apr 2015
Location: United States
Posts: 18
Quote:
Originally Posted by Paulee View Post
thanks. since posting I went through all the pages and some associated links. Think I have a good grip on what to do. just waiting for my stalk to arrive. might skip the clutch switch for now and drive around it. sounds like I dont have to dig under the dash and engine bay if I do save it for never.
For me, the wiring was tied down by wire tie just above the clutch.. Cut the wire tie and pull wiring down and there it is ready to plug into the switch.

By my logic, If you don't have switch installed, the car will be thinking the clutch is not engaged and therefore cruise control won't turn on.

If I am wrong and it works, just be careful cause if you have CC engaged and you press down on clutch, the engine will rev up quickly and could damage engine if you leave it revving long enough.
Secretblend is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2015, 12:17 AM   #585
Paulee
 
Drives: 09 yaris s five dr stick
Join Date: Oct 2015
Location: mississauga
Posts: 16
U got a hatch or sedan? Next chance i get i check for the plug
Paulee is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2015, 12:17 AM   #586
Secretblend
 
Drives: 2009 Yaris
Join Date: Apr 2015
Location: United States
Posts: 18
Quote:
Originally Posted by Paulee View Post
U got a hatch or sedan? Next chance i get i check for the plug
Sedan.
Secretblend is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2015, 11:04 PM   #587
Paulee
 
Drives: 09 yaris s five dr stick
Join Date: Oct 2015
Location: mississauga
Posts: 16
got my CC installed today and loving it. Best $20 I spent. Still haven't got the clutch switch kit yet so had to jump the connector for it to work and yes, the revs jump when u step on the clutch with the cruise set. overall pretty simple install tho.
Paulee is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2017, 02:57 PM   #588
mumairr
 
Drives: Toyota Vitz 2010
Join Date: Sep 2016
Location: Islamabad, Pakistan
Posts: 2
My Vitz 2010 model already has wiring upto ECM (saw it by removing the cover behind the steering )but my cluster doesn't have any indicators for CC. Do you think if i install OEM CC, my car would be able to handle it? irrespective of the indication on the cluster? if this is the case, i might change my insturmenet cluster.
mumairr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY - 2009 Cruise Control for $10, without pulling the steering wheel and airbag CTScott DIY / Maintenance / Service 303 04-03-2017 07:34 PM
DIY Cruise Control on 07-08 Yaris (step by step) Vince87 DIY / Maintenance / Service 424 05-10-2015 04:37 PM
Cruise Control - Again! CB900F2 DIY / Maintenance / Service 47 06-17-2010 06:29 PM
Cruise control vs MPG YarisOwnersDad Fuel Economy Forum 15 05-29-2009 03:55 PM
Using Cruise control Driver General Yaris / Vitz Discussion 14 11-09-2006 11:12 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:58 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.