Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-25-2018, 02:29 AM   #1
Mrb
I've made a post!
 
Drives: 1.33 VVTI
Join Date: Sep 2018
Location: UK,Kent
Posts: 1
Struggling to start

Hi All

I'm looking for some help.

My 2009 1.33 VVTi 99k miles manual had a moment today. I turned the key and it kept cranking but no start. Eventually after several attempts (last one was very long) it fired up with a cloud of white smoke. It never smoked before and in fact it didn't afterwards, just upon that particular start. It now starts fine (even the stop start works) but i'm worried it's the beginning of something.

It has a new battery (2 months old), service was done about 2000mls ago (not the spark plugs), the throttle body cleaned about 8000mls ago and that's it really.

It has got other issues, bad radio unit, occasional heavy power steering and it leaks coolant very randomly and only a few drops and I don't know from where either (it possibly drinks it).

Any suggestions with my original issue will be much appreciated.

Thanks

Alberto
Mrb is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2018, 11:12 PM   #2
Brick
 
Drives: 2007 Base Sedan
Join Date: Oct 2018
Location: Honolulu
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by Mrb View Post
Hi All

I'm looking for some help.

My 2009 1.33 VVTi 99k miles manual had a moment today. I turned the key and it kept cranking but no start. Eventually after several attempts (last one was very long) it fired up with a cloud of white smoke. It never smoked before and in fact it didn't afterwards, just upon that particular start. It now starts fine (even the stop start works) but i'm worried it's the beginning of something.

It has a new battery (2 months old), service was done about 2000mls ago (not the spark plugs), the throttle body cleaned about 8000mls ago and that's it really.

It has got other issues, bad radio unit, occasional heavy power steering and it leaks coolant very randomly and only a few drops and I don't know from where either (it possibly drinks it).

Any suggestions with my original issue will be much appreciated.

Thanks

Alberto
Regarding your original issue and potentially your coolant issue (since coolant in exhaust is white (and sweet smelling)), you can easily confirm a coolant leak/possible head gasket failure by testing the coolant gases with a diagnostic tool called “block tester.” Google it; autozone rents them out.
Brick is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Yaris won't start properly/reliably lith89 DIY / Maintenance / Service 10 11-21-2016 02:54 AM
Remote Start Bug, please help jeeper5usa In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 5 01-02-2014 09:36 PM
My car doesn't start yaristhebest General Yaris / Vitz Discussion 11 01-10-2013 11:02 PM
Car wont start - help! tamo300 General Yaris / Vitz Discussion 14 03-23-2010 10:44 PM
sedan struggling to start matthewboii DIY / Maintenance / Service 30 08-19-2009 12:17 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:06 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.