Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-12-2008, 01:58 PM   #1
slothman86
 
slothman86's Avatar
 
Drives: 07 Yaris Liftback
Join Date: Feb 2007
Location: Savannah, GA
Posts: 752
Squeaky Transmission? 5MT

I have a strange occurrence where my Transmission squeaks just the slightest little bit when going into and out of gear...mostly 3rd and 4th. I originally thought it was my brakes or someone elses brakes. It doesn't happen every time though either. Can anyone tell me what is going on?
__________________
INDUSTRIAL DESIGN - DEVIANTART - CARDOMAIN
slothman86 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 03:01 PM   #2
kou
 
Drives: 08 lb
Join Date: Aug 2007
Location: nj
Posts: 953
lube this part. if you look under the hood at your linkage move this part side to side and lube. white lithium grease in the spray can works great.
Attached Images
File Type: jpg PB120939.JPG (141.3 KB, 4137 views)

Last edited by kou; 11-12-2008 at 04:24 PM.
kou is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2009, 09:57 PM   #3
Henry G.
 
Drives: 2008 Yaris HB
Join Date: May 2009
Location: So Cal.
Posts: 100
Quote:
Originally Posted by kou View Post
lube this part. if you look under the hood at your linkage move this part side to side and lube. white lithium grease in the spray can works great.
Props to KOU big time. I havent got the lithium grease in a spray can yet but just squirting some WD-40 where you showed in your pics made the squeek disappear and noticably easier shifting instantly!! I sprayed there and every adjacent pivot point I could reach and the result was immediate. Actually more difference that changing to MT-90 for shifts per se. Thanks bud!
Henry G. is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2012, 07:53 PM   #4
hjsya
 
Drives: 07 Hatch
Join Date: Jul 2012
Location: RTP, NC
Posts: 2
Quote:
Originally Posted by kou View Post
lube this part. if you look under the hood at your linkage move this part side to side and lube. white lithium grease in the spray can works great.
Many thanks. Searched online for a cure, found this post and joined the forum. Lubed the linkage joint with dri slide (motorcycle stuff) and the squeak is gone.
hjsya is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2013, 05:32 PM   #5
ckurowic
 
Drives: 2007 LB
Join Date: Jul 2013
Location: York
Posts: 4
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by kou View Post
lube this part. if you look under the hood at your linkage move this part side to side and lube. white lithium grease in the spray can works great.
EPIC. Thanks for this, I'll try it this weekend on my '07.
ckurowic is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 04:16 PM   #6
aca72
 
aca72's Avatar
 
Drives: '07 Yaris S Sedan M5
Join Date: Jul 2007
Location: Santa Clara, CA
Posts: 208
Thanks kou! I've learned to live with the squeak but hopefully this DIY will kill it. Any brand recommendation for a "white lithium grease in the spray can"?
__________________
aca72 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 04:21 PM   #7
kou
 
Drives: 08 lb
Join Date: Aug 2007
Location: nj
Posts: 953
no special brand its just easier with the can,it should come with a little red straw for the nozzle. spray in the gap between the two parts.it moves side to side when going 3-4.i changed the pic slightly so you can see where to spray exactly.
kou is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 04:46 PM   #8
slothman86
 
slothman86's Avatar
 
Drives: 07 Yaris Liftback
Join Date: Feb 2007
Location: Savannah, GA
Posts: 752
Wow, so the yellow part? and the squeak will be gone?
__________________
INDUSTRIAL DESIGN - DEVIANTART - CARDOMAIN
slothman86 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 04:48 PM   #9
kou
 
Drives: 08 lb
Join Date: Aug 2007
Location: nj
Posts: 953
spray in the two little yellow marks inside the circle and the noise should go away.
kou is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 05:31 PM   #10
slothman86
 
slothman86's Avatar
 
Drives: 07 Yaris Liftback
Join Date: Feb 2007
Location: Savannah, GA
Posts: 752
Quote:
Originally Posted by kou View Post
spray in the two little yellow marks inside the circle and the noise should go away.
thanks much! I appreciate it!
__________________
INDUSTRIAL DESIGN - DEVIANTART - CARDOMAIN
slothman86 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 05:35 PM   #11
kou
 
Drives: 08 lb
Join Date: Aug 2007
Location: nj
Posts: 953
anytime.
kou is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 09:11 PM   #12
ruimond
 
Drives: Yaris YR
Join Date: Oct 2008
Location: Perth, Australia
Posts: 515
Haha i had this problem, i actually got it fixed this morning too by the Toyota Service Mechanic, he sprayed some stuff on that part to. Now it's gone. :D
__________________


Mods: 17x7 ANZ Tazer Wheels with 215/40/17 Marangoni Tyres | AFE Air Intake System | NST Short Shifter Kit | NST Shifter Cable Bushing Kit | NST 10% Underdrive Crank Pulley | Pedders Sports Springs | Custom 2inch Cat-Back Walker Muffler with 2.5inch Xforce Twin Stainless Steel Tip | RS Side Skirts | RS Euro Spoiler | YRX Front Lip Spoiler | TRD Style Front Grill | 12mm Rear Hub Spacers | Ultra Racing 23mm Rear Sway Bar
ruimond is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 09:17 PM   #13
PK198105
Super Moderator
 
PK198105's Avatar
 
Drives: 2007 Yaris Blazing Blue
Join Date: Jun 2007
Location: Montreal Canada
Posts: 6,322
same thing happened to me , got it fixed by toyota. they readjusted the cables and the linkages done under warranty. i feel your pain, its annoying as hell
__________________
PK198105 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 11:42 PM   #14
slothman86
 
slothman86's Avatar
 
Drives: 07 Yaris Liftback
Join Date: Feb 2007
Location: Savannah, GA
Posts: 752
I went ahead and bought some of the before mentioned lube from advance auto for about $3. I sprayed some on each linkage just to make sure. There is no squeak anymore. You may need to take out the air box and battery tray to be able to lube everything up...unless you are Mr. Fantastic. ^^ Great advice! I may spray this on some suspension bushings as well...
__________________
INDUSTRIAL DESIGN - DEVIANTART - CARDOMAIN
slothman86 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 02:07 AM   #15
Doc Zaius
Lurker supreme!
 
Doc Zaius's Avatar
 
Drives: old and boosted!
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa, ON, Canada
Posts: 795
Thanks for the post... this has been squeaking on mine for the last couple months. F the dealership... I'll do it!
__________________
2006 Red Blitzed RS 5-door
Doc Zaius is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 09:59 AM   #16
IllusionX
It's the illusion you see
 
Drives: 07 Yaris Sedan Aero
Join Date: Oct 2006
Location: Brossard, QC
Posts: 3,467
haha.. mine is doing that since 2+ years ago... and is still doing it after 53000km. ^^

my personal toyota mechanic told me to take the shift linkage out and grease the hell out of it. but i got lazy and never did it. haha but thanks, i'll shoot some grease to that part see how it goes.
IllusionX is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 01:11 PM   #17
TheSilkySmooth
 
TheSilkySmooth's Avatar
 
Drives: 08 3DR 5M Bayou Blue; 09 Fos
Join Date: Oct 2008
Location: New Hampshire
Posts: 625
Now i see where the battery GND is!

You may wanna to try a dry moly lube so you don't collect any sand if you live in areas where the roads are sanded

Sonja's Bro
TheSilkySmooth is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2009, 09:15 AM   #18
Tamago
Start another Oil Thread!
 
Tamago's Avatar
 
Drives: ZZW30
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 4,942
Send a message via AIM to Tamago Send a message via Yahoo to Tamago
Quote:
Originally Posted by TheSilkySmooth View Post
Now i see where the battery GND is!
it's the one with the big + next to it, right?
__________________
Quote:
Originally Posted by xnamerxx
I hate people like you (xbgod) because your the reason I don't come to this board. You spout nonsense and lies and people who don't know any better hold you in high regards because they can't tell the wheat from the chaff.
you nailed it sir.
Tamago is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Urgent! How to use auto transmission? hans_fh General Yaris / Vitz Discussion 55 04-16-2010 01:45 PM
2009 Yaris "S" - no 5MT Hatchback? Latka New YARIS Purchase Forum 21 11-07-2008 05:16 PM
New transmission at 8.5K miles! d2dailly DIY / Maintenance / Service 17 09-22-2007 11:41 AM
Want opinions automatic vs. manual transmission anik New YARIS Purchase Forum 84 07-10-2007 04:25 PM
Synthetic oil for transmission mrrock DIY / Maintenance / Service 7 04-26-2007 03:51 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:43 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.