Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-29-2016, 09:14 PM   #1
Arcadia
 
Drives: 2008 Hatchback
Join Date: Mar 2016
Location: Philadelphia
Posts: 3
Pink gunk eminating from Engine Hose

When I was cleaning the battery terminals on my 2008 Hatchback I noticed that a pinkish/purple fluid had crusted over on a cable that leads out from the engine. Can someone help me identify what cable this is and what might be going on?

Thanks!
Attached Images
File Type: jpeg Yaris_08_Engine.jpeg (471.1 KB, 113 views)
File Type: jpeg Yaris_08_Engine_Zoom.jpeg (345.4 KB, 110 views)
File Type: jpeg Yaris_08_Engine_Zoom2.jpeg (380.3 KB, 110 views)
Arcadia is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2016, 09:48 PM   #2
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,455
That's not a cable - It is a coolant hose going to the throttle body (used to heat the air entering the throttle body). Coolant is the pink fluid that is leaking.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2016, 09:55 PM   #3
Arcadia
 
Drives: 2008 Hatchback
Join Date: Mar 2016
Location: Philadelphia
Posts: 3
Thanks CTScott. Should I be concerned about this or just clean it up?
Arcadia is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2016, 10:14 PM   #4
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,455
Quote:
Originally Posted by Arcadia View Post
Thanks CTScott. Should I be concerned about this or just clean it up?
I would replace the hose or at least check it and replace the clamp.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2016, 07:38 AM   #5
WeeYari
 
WeeYari's Avatar
 
Drives: 06 Polar White 5dr, 13 Soul 4u
Join Date: Oct 2008
Location: Georgetown, Ontario, Canada
Posts: 4,714
I had the same last year. Coolant hose clamp on the throttle body had failed.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
WeeYari is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2016, 10:09 PM   #6
CoryM
 
Drives: 2009 5-door, 5-speed
Join Date: Sep 2011
Location: White Rock BC
Posts: 636
On that hose it is likely just a weak clamp. However, it is also possible for the hose to be leaking. It should be fixed as it may prevent the engine from sucking coolant from the reservoir (and it can pop off or burst if bad enough).
CoryM is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2016, 09:03 PM   #7
Arcadia
 
Drives: 2008 Hatchback
Join Date: Mar 2016
Location: Philadelphia
Posts: 3
Do you know the part number for the hose? i searched but am unable to find it.
Arcadia is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2016, 12:16 AM   #8
enviri
 
enviri's Avatar
 
Drives: 2010 Yaris
Join Date: Oct 2008
Location: CT
Posts: 1,327
16264 HOSE, WATER BY-PASS, NO.2
16264-21070
16264A CLAMP OR CLIP(FOR WATER BY-PASS HOSE NO.2)
90467-13054
__________________
enviri is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
crusty, engine, hose, pink, purple

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Nitrous Thread ChinoCharles Performance Modifications 116 02-16-2016 04:07 PM
DIY: Intake Installation redyaris DIY / Maintenance / Service 53 08-23-2014 05:34 AM
The last gas question Tonavi DIY / Maintenance / Service 56 04-27-2009 08:40 PM
engine swap update Adriaan Canada 5 03-03-2009 07:21 PM
Info regarding Engine change. sheraz2000 General Yaris / Vitz Discussion 5 01-08-2009 01:51 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:40 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.