Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-14-2016, 06:39 PM   #1
Grant31781
 
Drives: 2007 yaris sedan
Join Date: Dec 2016
Location: Georgia
Posts: 2
2007 yards starting issue

I have 158,000 trouble free miles on the car and today it developed a starting issue. Usually it starts after a few spin overs now it takes longer to start. It is doing it after the car sits a few hours. So it normally starts da da da vroom. Now it sometimes starts da da da da da da da vroom.

I changed the plugs at 125,000 miles. I don't think the car has a fuel filter other than the one on the fuel pump. Air filter was changed 7000 miles ago.

No engine light. I am not sure where to start looking.
Grant31781 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2016, 09:41 PM   #2
WeeYari
 
WeeYari's Avatar
 
Drives: 06 Polar White 5dr, 13 Soul 4u
Join Date: Oct 2008
Location: Georgetown, Ontario, Canada
Posts: 4,551
Battery on its last legs would be my guess, unless you come back and say you've recently replaced it. If it is the original Panasonic, then it is 10 years old and has more than served its time.
__________________
WeeYari is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2016, 10:35 PM   #3
dogsridewith
 
Drives: 2007 2-door hatchback
Join Date: Jul 2016
Location: USAnotCA
Posts: 261
Long cranking at startup start starting

Not enough usage to say w/ Yaris, but most of my Japanese cars have shown intermittent long cranking under certain hot restarts...not 5 minutes or 5 hours off, but something in between. I figure either fuel control system sensors not in soak-down sync w/ actual mixture needs and/or fuel line contents getting sucked back to tank via bypass and/or vapor recovery systems. Never did anything about it.
dogsridewith is online now   Reply With Quote
Old 12-15-2016, 09:49 AM   #4
Grant31781
 
Drives: 2007 yaris sedan
Join Date: Dec 2016
Location: Georgia
Posts: 2
I put a new battery in the car this year the original was getting weak. The starter is not turning over weakly like a weak battery. It is turning over fast like normal just a bit more rotations than normal to start.

With that said this morning 40 degree cold start, the car started normally. The long cranking issue started yesterday at lunch then 4 hours later for the drive home. After that no more problems so far. I will see at lunch time if it does it again.

We drive the car every day so it is not a lack of usage.
Grant31781 is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2016, 12:20 AM   #5
Ramon1691
 
Ramon1691's Avatar
 
Drives: 2007 Yaris hatchback
Join Date: Feb 2016
Location: Oakland CA
Posts: 85
clean your MAF sensor i was having the same issue even with a new battery and starter i cleaned the sensor and the long cranking stop is worth a shot
Ramon1691 is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2016, 12:21 AM   #6
Ramon1691
 
Ramon1691's Avatar
 
Drives: 2007 Yaris hatchback
Join Date: Feb 2016
Location: Oakland CA
Posts: 85
get the little maf cleaner from autozone no more than 10 dollars
Ramon1691 is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2016, 09:45 AM   #7
Bluevitz-rs
1NZ-6spd Turbo
 
Bluevitz-rs's Avatar
 
Drives: '05 6-Spd Vitz RS Turbo
Join Date: Oct 2008
Location: Courtice, Ontario, Canada
Posts: 2,809
Quote:
Originally Posted by Ramon1691 View Post
clean your MAF sensor i was having the same issue even with a new battery and starter i cleaned the sensor and the long cranking stop is worth a shot
The MAF signal has nothing to do with starting the engine. You can unplug it and the engine will still start like normal.

My guess is you might have a leaking injector bleeding fuel. This does two things. One is slightly flood the restart and two, it drops the fuel pressure so the pump has to re pressurize the system.

Blipping the key to start will turn the fuel pump on for a few seconds. Then try starting.
Bluevitz-rs is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2007 sedan fuel pump not running and check engine light nitrus10032 DIY / Maintenance / Service 21 06-07-2016 05:26 AM
2007 Yaris won't start. Camshaft sensor issue Countryman DIY / Maintenance / Service 14 03-11-2015 06:12 AM
Vitz starting issue Xuhaib DIY / Maintenance / Service 1 10-25-2013 06:13 AM
TSB's WD-40 General Yaris / Vitz Discussion 27 06-06-2007 01:11 AM
2007 Registration and Insurance Vitz-to General Yaris / Vitz Discussion 21 03-28-2006 10:57 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:13 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.