Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-30-2007, 01:58 PM   #1
-m-
 
Drives: stock for now
Join Date: Jul 2007
Location: Ottawa, Canada
Posts: 30
High voltage

So I got my Yaris hatch last week and so far everything has been great...until a couple of days ago. I noticed that when the car starts and on occasion while I'm driving the battery light flickers a bit. When it happens on startup it'll stay on for a minute or so...if its while I'm driving it'll flicker every now and again. So I started the car today with my mutimeter attached to the battery thinking I must be getting low voltage on startup...quite the contrary. Voltage starts at around 13.5V then spikes up to 17V (right when the bat light comes on) for a little bit the stabilizes right around the 16V mark. Are these cars high voltage? The battery in the car is clearly a 12V. Has anybody encountered this before or can anybody run a meter on theirs and see if its the same as mine? I tried a search but didn't find anything like this.

Thanks
-m- is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 02:03 PM   #2
YarisTom73
46 and 2, just ahead...
 
YarisTom73's Avatar
 
Drives: 07 Yaris sedan
Join Date: Jun 2007
Location: Johnstown, PA
Posts: 534
That is quite a quandry. I'm 99% sure that the alternator is internally regulated, as I suppose most if not all cars are nowadays. That would suggest time for a new alternator (worst case scenario). I'd at least make an attempt to have the dealership run tests to ensure that's not the issue..maybe the battery itself is being funky. I'm curious to see how this pan's out...
YarisTom73 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 02:30 PM   #3
OxyG3nE
 
Drives: Toyota Yaris 2007
Join Date: Jul 2006
Location: Montreal , Quebec , Canada
Posts: 373
Send a message via AIM to OxyG3nE Send a message via MSN to OxyG3nE
i have friend that work at toyota. and they say alternator are a problem on the yaris around 30k
OxyG3nE is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 03:27 PM   #4
-m-
 
Drives: stock for now
Join Date: Jul 2007
Location: Ottawa, Canada
Posts: 30
Kinda what I was figuring but was hoping it wasn't . I should mention that when the voltage drops to 16.5 the light goes off. I think that's what was confusing me. I guess I'll have to book it in for a service...better be under waranty
-m- is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 05:07 PM   #5
SAKU
 
SAKU's Avatar
 
Drives: White 3-Door Yaris
Join Date: Jul 2006
Location: Florida
Posts: 162
Send a message via Yahoo to SAKU
Maybe a voltage stabilizer that connects to the battery can do the trick.
__________________
Saku Ono
leo24@cornell.edu
SAKU is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 10:59 PM   #6
-m-
 
Drives: stock for now
Join Date: Jul 2007
Location: Ottawa, Canada
Posts: 30
Stabilizer will prevent voltage ripples and the like...not really meant to drop your voltage down 2-3 volts. Car is back at the dealer now and hopefully a new alt tomorrow...they stuck me with a 4dr 2002 Elantra with a bad wheel bearing as a loaner in the meantime
-m- is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 09:52 PM   #7
IllusionX
It's the illusion you see
 
Drives: 07 Yaris Sedan Aero
Join Date: Oct 2006
Location: Brossard, QC
Posts: 3,924
i don't think the voltage should go over 15v.

i've actually seen anycar i've driven (with built in voltmeter) go over 15v.
IllusionX is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2007, 09:48 PM   #8
Toyota Technician
 
Drives: 2007 Red Yaris LB MT
Join Date: Mar 2007
Location: west virginia
Posts: 12
all toyota vehicles are around 13.5 to 14.0 v running so if urs were around 16 or 17 their is deffinatly a problem and the most likley cause is the voltage regulator and it is internel also their is a tsb on the batt light but i think its for low voltage due to battery terminal corrorsion
Toyota Technician is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY - HID Retrofit Violin DIY / Maintenance / Service 57 06-11-2007 06:17 PM
Why do all low profile tires have to be of high performance design? grampi Wheels, Tires and Suspension Forum sponsored by The Tire Rack 15 05-16-2007 01:23 AM
High pitched whine using stock head unit / aux input? IsLNdbOi In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 8 02-02-2007 01:49 PM
RPMs high when cold, not switching gears donairs DIY / Maintenance / Service 11 12-12-2006 03:43 PM
High compression engine flow-vitz General Yaris / Vitz Discussion 1 11-15-2006 02:03 PM


All times are GMT -4. The time now is 07:02 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.