Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-13-2018, 06:57 PM   #1
HaavardPYA
 
Drives: 2001 Yaris Verso 1,3
Join Date: Nov 2018
Location: Norway
Posts: 3
2NZ FE poor acceleration

Hi. I just bought an 2001 Yaris Verso 1,3 vvti. The acceleration is really bad and when i change gears on 50-100% throttle it jerks just when i release the clutch after shifting.

It has a bad exhaust, so can this be a problem coming from the two o2 sensors reading wrong values causing rich or lean fuel mixture? The yellow engine light also comes on after driving for about 20-30 minutes after resetting the ECU.

I have not had a chance to getting the car up on jack stands locating the leakage yet, but I will do it this weekend. Also going to clean the IAC, throttle body and MAF at the same time. The coolant level is at max in the expansion tank, but sometimes when cold, the coolant lamp comes on. OBD tool is allready ordered.

Something else you would recomend me to do at the same time?

best regards
HaavardPYA is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2018, 04:56 PM   #2
praivo
 
Drives: 2000 SCP10, 2001 NCP13
Join Date: Jul 2016
Location: CZ
Posts: 47
Quote:
when i change gears on 50-100% throttle it jerks just when i release the clutch after shifting.
Sounds like you're getting back on the throttle too late.

Quote:
t has a bad exhaust, so can this be a problem coming from the two o2 sensors reading wrong values causing rich or lean fuel mixture?
Yes, most likely it would make it run rich because it would think it's running lean when it's not (due to the oxygen in the air drawn into the exhaust through the hole).

Quote:
The yellow engine light also comes on after driving for about 20-30 minutes after resetting the ECU.
Can't tell much without knowing the code that activated it.
praivo is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2018, 04:09 PM   #3
HaavardPYA
 
Drives: 2001 Yaris Verso 1,3
Join Date: Nov 2018
Location: Norway
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by praivo View Post
Sounds like you're getting back on the throttle too late.
Thanks for the answer. I don`t think so, because it happens when i doing rapid shifts. Same thing happens when Im driving on low revs and put the pedal down too fast. Maybe running rich then, as you said? :)
HaavardPYA is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2018, 03:23 PM   #4
Rednaz
 
Drives: 2006 Yaris 1300
Join Date: Jan 2014
Location: Cape Town, RSA
Posts: 23
I have the same problem with my 2NZ but I suspect it may be my fuel pump failing? So I'm doing diagnostics and pump replacement next soon.
Rednaz is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2018, 04:44 PM   #5
praivo
 
Drives: 2000 SCP10, 2001 NCP13
Join Date: Jul 2016
Location: CZ
Posts: 47
Quote:
Originally Posted by HaavardPYA View Post
Thanks for the answer. I don`t think so, because it happens when i doing rapid shifts. Same thing happens when Im driving on low revs and put the pedal down too fast. Maybe running rich then, as you said? :)
More like running lean and/or not picking up throttle position changes quickly enough. Usually either a REALLY dirty MAF sensor or a bad upstream O2 sensor. On a Yaris it's more than likely to be the MAF sensor. I had to scrape the dirt off mine with a needle to really get it clean and working again.
praivo is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2018, 05:26 PM   #6
HaavardPYA
 
Drives: 2001 Yaris Verso 1,3
Join Date: Nov 2018
Location: Norway
Posts: 3
MAF and everything on the intake side was very clean and nice. Donut gasket is shit so Ill replace it this weekend and see how it will run after that :)
HaavardPYA is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2013 yaris 2nz yaser DIY / Maintenance / Service 0 12-14-2015 08:47 AM
2nz pistons in 1nz salmanghiyas Performance Modifications 1 11-15-2014 02:30 PM
1NZ / 2NZ Transmission Compatibility & Aftermarket 2NZ Rods jtw11 Performance Modifications 8 09-03-2013 01:49 PM
Need Help with 2NZ ECU pinout Aleil DIY / Maintenance / Service 2 09-25-2012 10:20 PM
Turbo for 2NZ.... Centurion2200 Forced Induction Forum 9 08-25-2007 06:14 AM


All times are GMT -4. The time now is 11:59 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.