Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-24-2018, 09:57 AM   #1
frog13
Tw200--excellent!
 
Drives: 2010 yaris..absolutely red.
Join Date: Jun 2010
Location: Ohio
Posts: 190
Probably been covered before

2010 Yaris hatchback , 100,000 miles , automatic transmission.
Issue #1 : Not all the time ,but when I stop at stop lights / signs , the engine shakes as if it's going too stall out. Out on the road it's fine. I'm going to clean the MAF sensor. The battery is 18 months old.
Issue #2 : Speaking of the battery. Over the last several months I've noticed acidic buildup on the positive terminal / post etc. I've used baking soda and water to clean away the crud. BUT , I can't get the positive terminal / clamp to come off of the post. I've loosened the clamp nut and the other fasteners at the rear of the post but it won't budge! , what the heck?. I'm not a noob per se regarding general maintenance. If I place any more muscle on this clamp I'm concerned I'll break something. And yes , the negative clamp has been removed from its post. TIA.
frog13 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 11:12 AM   #2
tmontague
 
tmontague's Avatar
 
Drives: '08 2zr swapped Vios M/T
Join Date: Oct 2012
Location: Hamilton Ont.
Posts: 2,165
I'd let some on blaster soak in it for a while, spray every 15 mins and let gravity pull it down into the seized point.

Keep in mind the 1nz idles low and tends to have a rough idle from time to time, especially when a high auxiliary load is placed on the engine. Clean the maf, throttle body and use a scanner to check fuel trims during idle and at 3k rpm to check for vacuum leaks. And lastly, cleaning the battery can help
__________________
I like to drive a slow car fast...

Last edited by tmontague; 04-24-2018 at 01:00 PM.
tmontague is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 12:16 PM   #3
frog13
Tw200--excellent!
 
Drives: 2010 yaris..absolutely red.
Join Date: Jun 2010
Location: Ohio
Posts: 190
Thank you for the reponse.
Understood on all advice on cleaning various items , battery was going to be first item , but...... .
Idle . Understood on low idle , but this engine is shaking as if it's blood sugar is low or its going thru withdraw symptoms : ). I'll soak with blaster and see what happens. Thanks again.
frog13 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 04:22 PM   #4
WeeYari
 
WeeYari's Avatar
 
Drives: 06 Polar White 5dr, 13 Soul 4u
Join Date: Oct 2008
Location: Georgetown, Ontario, Canada
Posts: 5,007
I don't know the sequence of events that have taken place but keep this in mind. If the battery has been disconnected long enough for the ECU to drain residual charge, the engine will idle rough at extremely low rpm until such point as the ecu has relearned proper trim levels.

Sent from my Elite_5_5_Octa using Tapatalk
__________________
WeeYari is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 05:02 PM   #5
frog13
Tw200--excellent!
 
Drives: 2010 yaris..absolutely red.
Join Date: Jun 2010
Location: Ohio
Posts: 190
Understood. This rough idle condition existed well before the battery was disconnected.
frog13 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 07:31 PM   #6
castles
 
Drives: 2008 Yaris
Join Date: Feb 2018
Location: Southeast
Posts: 19
Engine mounts? Maybe?
castles is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2018, 03:38 PM   #7
B.B._07
 
Drives: 07 5dr
Join Date: Nov 2015
Location: YYC
Posts: 154
If your battery terminal is hopelessly stuck you can try a battery terminal puller. They cost about 15 to 20 dollars and a bunch of companies like Lisle, Gearwrench, and OTC make them.

https://www.amazon.com/OTC-4611-Batt...erminal+puller

For the idle issue I would try cleaning the MAF sensor. You can buy the MAF sensor cleaner or just use regular brake cleaner.
B.B._07 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2018, 10:43 AM   #8
frog13
Tw200--excellent!
 
Drives: 2010 yaris..absolutely red.
Join Date: Jun 2010
Location: Ohio
Posts: 190
Gotcha 07.......thank you
frog13 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2018, 10:44 AM   #9
frog13
Tw200--excellent!
 
Drives: 2010 yaris..absolutely red.
Join Date: Jun 2010
Location: Ohio
Posts: 190
Motor mounts. Highly doubtful, but thanks for chiming in. Appreciated
frog13 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2018, 10:46 AM   #10
frog13
Tw200--excellent!
 
Drives: 2010 yaris..absolutely red.
Join Date: Jun 2010
Location: Ohio
Posts: 190
Dang it.....why's the print so small , what next, my feet gonna get longer.....hahahaha :)
frog13 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dipstick covered in oil-help! DaveG DIY / Maintenance / Service 34 05-05-2011 06:42 PM


All times are GMT -4. The time now is 03:36 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.