Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-14-2015, 01:39 AM   #1
Tim Miller
 
Drives: yaris
Join Date: Dec 2015
Location: Canada
Posts: 2
transmission wont go into OD

Hello

I have a 2008 yaris that wont go into OD. I am getting a p0717 code.
Input/turbine speed sensor no signal. I understand that it wont shift into OD until the car is warmed up. that doesnt seem to be the issue.

I have 2 wires that do not seem to be connected to anything any ideas what they are??

I was also wondering if anyone could tell me where the coolant sensor is

in the pictures I was curious what those wires are for and what they are supposed to connect too

also is there a place I could down load a wiring diagram of the car


thanks
Attached Images
File Type: png yaris-1.png (314.5 KB, 54 views)
File Type: png yaris-2.png (577.2 KB, 55 views)
Tim Miller is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2015, 08:36 PM   #2
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
The violet/blue wires on the connector on the left are supposed to be plugged into the VSV Purge valve which is a grey block with hoses coming out of it that should be mounted to that L shaped metal bracket on the left.

The turbine sensor on the tranny is the black one with the 2 pin connector plugged into it just behind where the tranny dipstick enters.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2015, 12:56 AM   #3
Tim Miller
 
Drives: yaris
Join Date: Dec 2015
Location: Canada
Posts: 2
thank you!!!

any other insights you might have? Im trying to avoid taking it to a toyota dealer which is 3 hours away
Tim Miller is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2015, 06:36 AM   #4
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by Tim Miller View Post
thank you!!!

any other insights you might have? Im trying to avoid taking it to a toyota dealer which is 3 hours away
The sensor is likely the issue, as the code points to it and it would indeed prevent the tranny from going into OD.
CTScott is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How frequently does the automatic transmission fluid need to be changed? Hamster DIY / Maintenance / Service 36 11-18-2018 10:45 PM
My 2010 yaris is on its 4th transmission!! Help please Uzairlexus DIY / Maintenance / Service 12 07-16-2013 10:46 PM
Transmission & Reverse Twistoffate0817 DIY / Maintenance / Service 4 08-28-2012 06:50 PM
Do I need a transmission flush at 57K miles if 07 Yaris should last until 100k? lejulie DIY / Maintenance / Service 14 10-23-2011 07:43 PM


All times are GMT -4. The time now is 03:11 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.