Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Third Generation Toyota Yaris Main Rooms > Third Gen Yaris General Discussion
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2017, 01:09 PM   #1
Lair
 
Drives: 2016 5 dr Yaris LE
Join Date: May 2013
Location: Birmingham, AL
Posts: 55
Third Gen TPMS Light

Does the 2nd gen TPMS light wiring hack work on the newer cars?
Lair is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 10:51 AM   #2
DarkShadowFox
Raced A Lamborghini :D!
 
DarkShadowFox's Avatar
 
Drives: 2015 Yaris LE 3door HB
Join Date: Feb 2017
Location: Maynard, Masschusetts
Posts: 317
Quote:
Originally Posted by Lair View Post
Does the 2nd gen TPMS light wiring hack work on the newer cars?
wiring hack?
__________________
"He Once Raced Michael Schumacher for His five consecutive Drivers' Championships. All We Know Is He Is called The Stig"
DarkShadowFox is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 04:31 PM   #3
Captain Yaris
 
Captain Yaris's Avatar
 
Drives: 2016 Yaris 3 Dr Super White
Join Date: Mar 2016
Location: SoFlo
Posts: 143
PCV Container hack. 8 inch PCV Pipe, capped at both ends, put sensors in the pipe before capping, put in trunk. Done.
Captain Yaris is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 09:49 PM   #4
Dodge Aries K
My Yaris is a taxi
 
Drives: 5 Yaris Hatchbacks
Join Date: Jul 2016
Location: Machesney Park, IL
Posts: 253
Could always use a techstream to zero out all the sensor codes? Not sure if that would work or not
__________________
-Karl the Uber/Lyft Driver
Dodge Aries K is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 11:20 PM   #5
DarkShadowFox
Raced A Lamborghini :D!
 
DarkShadowFox's Avatar
 
Drives: 2015 Yaris LE 3door HB
Join Date: Feb 2017
Location: Maynard, Masschusetts
Posts: 317
Quote:
Originally Posted by Captain Yaris View Post
PCV Container hack. 8 inch PCV Pipe, capped at both ends, put sensors in the pipe before capping, put in trunk. Done.
and we so this why

Sent from my LG-H918 using Tapatalk
__________________
"He Once Raced Michael Schumacher for His five consecutive Drivers' Championships. All We Know Is He Is called The Stig"
DarkShadowFox is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2017, 03:00 AM   #6
kevinj93
 
kevinj93's Avatar
 
Drives: 2013 NCP130
Join Date: Nov 2015
Location: Sydney, Australia
Posts: 122
Either the batteries in the sensors go flat, or the owner has separate sets of wheels and tyres for Summer and Winter.
__________________
Running on standard AU 14" steel wheels (14x5 rims, 175/70R14 tyres). Added reversing camera and touch screen radio, cruise control, 16" rear wiper blade, and dash cam. Still to do: better horn(s).
kevinj93 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2017, 09:00 AM   #7
Captain Yaris
 
Captain Yaris's Avatar
 
Drives: 2016 Yaris 3 Dr Super White
Join Date: Mar 2016
Location: SoFlo
Posts: 143
Quote:
Originally Posted by DarkShadowFox View Post
and we so this why

Sent from my LG-H918 using Tapatalk
Once you put the right amount of air into the tube, the TPMS will still read the correct tire pressure, but it'll be from the tube. Then you throw it someplace in the truck and the system will be tricked into thinking the the sensors are in the tire. You can swap wheels and tires to your hearts desire at that point. It's just another work around, if someone chooses to do it that way.
Captain Yaris is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2017, 09:01 AM   #8
DarkShadowFox
Raced A Lamborghini :D!
 
DarkShadowFox's Avatar
 
Drives: 2015 Yaris LE 3door HB
Join Date: Feb 2017
Location: Maynard, Masschusetts
Posts: 317
Quote:
Originally Posted by Captain Yaris View Post
Once you put the right amount of air into the tube, the TPMS will still read the correct tire pressure, but it'll be from the tube. Then you throw it someplace in the truck and the system will be tricked into thinking the the sensors are in the tire. You can swap wheels and tires to your hearts desire at that point. It's just another work around, if someone chooses to do it that way.
ah.
__________________
"He Once Raced Michael Schumacher for His five consecutive Drivers' Championships. All We Know Is He Is called The Stig"
DarkShadowFox is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2017, 10:27 AM   #9
Lair
 
Drives: 2016 5 dr Yaris LE
Join Date: May 2013
Location: Birmingham, AL
Posts: 55
Quote:
Originally Posted by kevinj93 View Post
Either the batteries in the sensors go flat, or the owner has separate sets of wheels and tyres for Summer and Winter.
I replced the wheels and tires, and want to sell the stock alloys with the TPMS still in them.

On the 2nd gen cars, there is a wire that can be spliced into another wire that will defeat the TPMS warning permanently.

I used that hack on my 2nd gen car and I'm asking if that same fix will work on the 3rd gen cars.
Lair is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2017, 10:47 AM   #10
scylla
 
Drives: 2015 Yaris L
Join Date: Jun 2017
Location: Illinois
Posts: 41
Here is a post from Ctscott, who seems to be a real crackerjack so I will assume he is correct:

"There is not a simple solution for 3rd gen (2012+), as the TPMS ECU now sends the info to the cluster via CAN bus message, rather than by a simple single line driving an LED.

The third gens do allow you to easily relearn the TPMS sensors by simply pressing a button, so the simplest solution is to have a second set of sensors in your alternate rims."


So I guess no wiring hack available, at this time, for 3rd gen owners.
scylla is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2017, 12:08 PM   #11
Dodge Aries K
My Yaris is a taxi
 
Drives: 5 Yaris Hatchbacks
Join Date: Jul 2016
Location: Machesney Park, IL
Posts: 253
You can try doing the relearn procedure with the tire sensors away from the car and it might shut the light off.
__________________
-Karl the Uber/Lyft Driver
Dodge Aries K is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2017, 05:04 PM   #12
Lair
 
Drives: 2016 5 dr Yaris LE
Join Date: May 2013
Location: Birmingham, AL
Posts: 55
Quote:
Originally Posted by scylla View Post
Here is a post from Ctscott, who seems to be a real crackerjack so I will assume he is correct:

"There is not a simple solution for 3rd gen (2012+), as the TPMS ECU now sends the info to the cluster via CAN bus message, rather than by a simple single line driving an LED.

The third gens do allow you to easily relearn the TPMS sensors by simply pressing a button, so the simplest solution is to have a second set of sensors in your alternate rims."


So I guess no wiring hack available, at this time, for 3rd gen owners.
I remember seeing that post, but couldn't remember the details. Thanks for finding it.

Looks like I'll have to remove the tpms and do the pvc tube thing until it's time for new tires.
Lair is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2017, 05:27 PM   #13
kimona
Super Moderator
 
kimona's Avatar
 
Drives: 2014 White VITZ
Join Date: May 2007
Location: Huntington Bch, CA
Posts: 4,248
I fitted new wheels/tyres the day I got my car and chose not to install the TPMS in the new wheels. The sensors are sitting in my garage, and the dash light has been on ever since. Doesn't bother me at all.
kimona is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 05:43 AM   #14
mrpj
 
Drives: 2014 Icon+ 1.33l Multidrive
Join Date: Nov 2010
Location: UK
Posts: 101
My TPMS works really wel and is totally reliable. I just go round the tyres every week with an accurate pressure gauge.
mrpj is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 10:30 AM   #15
DarkShadowFox
Raced A Lamborghini :D!
 
DarkShadowFox's Avatar
 
Drives: 2015 Yaris LE 3door HB
Join Date: Feb 2017
Location: Maynard, Masschusetts
Posts: 317
Quote:
Originally Posted by scylla View Post
Here is a post from Ctscott, who seems to be a real crackerjack so I will assume he is correct:

"There is not a simple solution for 3rd gen (2012+), as the TPMS ECU now sends the info to the cluster via CAN bus message, rather than by a simple single line driving an LED.

The third gens do allow you to easily relearn the TPMS sensors by simply pressing a button, so the simplest solution is to have a second set of sensors in your alternate rims."


So I guess no wiring hack available, at this time, for 3rd gen owners.
uh... I mean... .... yeah....
__________________
"He Once Raced Michael Schumacher for His five consecutive Drivers' Championships. All We Know Is He Is called The Stig"
DarkShadowFox is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 10:30 AM   #16
DarkShadowFox
Raced A Lamborghini :D!
 
DarkShadowFox's Avatar
 
Drives: 2015 Yaris LE 3door HB
Join Date: Feb 2017
Location: Maynard, Masschusetts
Posts: 317
my tpms is broken on my 3rd gen. it doesnt read and my tires sometimes get flat. :c
__________________
"He Once Raced Michael Schumacher for His five consecutive Drivers' Championships. All We Know Is He Is called The Stig"
DarkShadowFox is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SRS warning light, pass. seatbelt light, pass. airbag light PROBLEMS! tylerwatts53 DIY / Maintenance / Service 1 07-17-2014 08:53 AM
2nd Gen owner's impressions: 3 days with a 3rd Gen (2013 5-door LE 18k miles) nookandcrannycar General Yaris / Vitz Discussion 7 02-22-2014 09:16 PM
TPMS light on after swapping 1 tire from different car nvidiaxtc DIY / Maintenance / Service 5 02-02-2011 10:45 PM
HELP / Spoiler connecting light SimTronik DIY / Maintenance / Service 4 11-02-2010 11:08 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:00 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.