Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-20-2013, 07:25 AM   #1
DINOeggxo
 
DINOeggxo's Avatar
 
Drives: white yaris hatchback.
Join Date: May 2011
Location: Buffalo, NY
Posts: 143
p0705 code???? help??

so this code came up the other day while out for a drive. have cleared it twice now and it keeps coming back.

the car is a 2007 hatch with automatic transmission. It still shifts through all the gears fine, starts normal, drives normal(even with the CEL on), everything seems normal but its giving a CEL.

aside from the suspension and JDM tail lights the car is completely stock.

everything has been fine, i noticed the light came on the day after i installed my JDM tail lights. could 2 wires touching back there cause an issue? because when we installed them we hit a bump and the blinker/reverse light pins were touching. probably not related but maybe?

where should we start looking? we know there is that switch thing on the transmission. anything else we should look at/try before we just start throwing money at it.
DINOeggxo is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2013, 07:39 AM   #2
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
That error is an issue with the PRNDL feed from the shifter to the ECM, so it could potentially be related to your shorting. Does the gear indicator still show properly on the cluster?
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2013, 09:02 AM   #3
DINOeggxo
 
DINOeggxo's Avatar
 
Drives: white yaris hatchback.
Join Date: May 2011
Location: Buffalo, NY
Posts: 143
Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
That error is an issue with the PRNDL feed from the shifter to the ECM, so it could potentially be related to your shorting. Does the gear indicator still show properly on the cluster?
i don't have a gear indicator on my cluster...
DINOeggxo is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2013, 09:05 AM   #4
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by DINOeggxo View Post
i don't have a gear indicator on my cluster...
You should, next to the fuel gauge. If it is not there, check the 10A GAUGE fuse in the fuse panel under the bottom of the dash.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2013, 09:20 AM   #5
sasquatch
 
Drives: 04.:R32, 87 Scirocco, 07 yaris
Join Date: Apr 2009
Location: buffalo, NY
Posts: 100
Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
You should, next to the fuel gauge. If it is not there, check the 10A GAUGE fuse in the fuse panel under the bottom of the dash.
Ill check when she gets home from work. I'm thinking and I don't really remember seeing a gear selector on the cluster. Unless I've just never cared enough to look for it
sasquatch is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 01:31 PM   #6
sasquatch
 
Drives: 04.:R32, 87 Scirocco, 07 yaris
Join Date: Apr 2009
Location: buffalo, NY
Posts: 100
Alright: checked the fuses under the dash. Nothing blown.

Pretty sure her 07 does not have the gear indicator on the dash. She says she never had one.

Cleared the codes, started the car, cycled through the gears, rescanned and there was the code pending again.

I'm assuming the problem is with that thing on the transmission. Does anybody know its actual name so I can replace it? Seems pretty straight foreword and easy.

Anything else it might be before we start throwing money at it?
sasquatch is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 01:45 PM   #7
sasquatch
 
Drives: 04.:R32, 87 Scirocco, 07 yaris
Join Date: Apr 2009
Location: buffalo, NY
Posts: 100
Alright: checked the fuses under the dash. Nothing blown.

Pretty sure her 07 does not have the gear indicator on the dash. She says she never had one.

Cleared the codes, started the car, cycled through the gears, rescanned and there was the code pending again.

I'm assuming the problem is with that thing on the transmission. Does anybody know its actual name so I can replace it? Seems pretty straight foreword and easy.

Anything else it might be before we start throwing money at it?
sasquatch is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 04:25 PM   #8
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by sasquatch View Post
Alright: checked the fuses under the dash. Nothing blown.

Pretty sure her 07 does not have the gear indicator on the dash. She says she never had one.

Cleared the codes, started the car, cycled through the gears, rescanned and there was the code pending again.

I'm assuming the problem is with that thing on the transmission. Does anybody know its actual name so I can replace it? Seems pretty straight foreword and easy.

Anything else it might be before we start throwing money at it?

That does sound familiar with the 07's not having the gear displayed (08+ definitely does though).

The switch on the tranny that the shifter drives is the Switch Assy, Neutral Start (84540-46010). Although the name doesn't imply it, it feeds all of the gear positions to the ECM.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 05:01 PM   #9
sasquatch
 
Drives: 04.:R32, 87 Scirocco, 07 yaris
Join Date: Apr 2009
Location: buffalo, NY
Posts: 100
Ill call a friend at the dealer and get one ordered. Thanks for the help!

The car drives fine, must just be a bad connection or something. Lame
sasquatch is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 05:10 PM   #10
DINOeggxo
 
DINOeggxo's Avatar
 
Drives: white yaris hatchback.
Join Date: May 2011
Location: Buffalo, NY
Posts: 143


that part number is for this thing right?
DINOeggxo is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 09:20 PM   #11
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
No. The black connector under it. If I remember correctly the gray one is the connection to the valve body.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 10:16 PM   #12
sasquatch
 
Drives: 04.:R32, 87 Scirocco, 07 yaris
Join Date: Apr 2009
Location: buffalo, NY
Posts: 100
Ok ill look at it tomorrow and see how easy it looks to replace.

The part number you posted is for the correct part?
sasquatch is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 10:24 PM   #13
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by sasquatch View Post
Ok ill look at it tomorrow and see how easy it looks to replace.

The part number you posted is for the correct part?
Yes. The part number is for the part with the black connector.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2015, 02:01 PM   #14
yippiiyaris
 
Drives: Yaris
Join Date: Nov 2015
Location: Wisconsin
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
That does sound familiar with the 07's not having the gear displayed (08+ definitely does though).

The switch on the tranny that the shifter drives is the Switch Assy, Neutral Start (84540-46010). Although the name doesn't imply it, it feeds all of the gear positions to the ECM.
Any recommendations on where to buy this part? I am finding prices anywhere from 40 - 350.

I have recently changed out my battery and alternator on a 2011 Yaris with automatic transmission and 82K miles. After I did that the CEL continued to come on after a couple of drives. The code that came up is P0705 and now the gears do not show up in the display.

I have checked all fuses and none have blown, including the 10A GAUGE fuse under the bottom of the dash. Since changing out the alternator and battery everything has been running great. The only issue is the CEL coming on and I am unable to see what gear I am in. Other than that, the engine continues to shift fine. I have also checked all connections and they are clean and firmly attached.

Thanks for any input.
yippiiyaris is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2015, 04:19 PM   #15
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,456
Quote:
Originally Posted by yippiiyaris View Post
Any recommendations on where to buy this part? I am finding prices anywhere from 40 - 350.

I have recently changed out my battery and alternator on a 2011 Yaris with automatic transmission and 82K miles. After I did that the CEL continued to come on after a couple of drives. The code that came up is P0705 and now the gears do not show up in the display.

I have checked all fuses and none have blown, including the 10A GAUGE fuse under the bottom of the dash. Since changing out the alternator and battery everything has been running great. The only issue is the CEL coming on and I am unable to see what gear I am in. Other than that, the engine continues to shift fine. I have also checked all connections and they are clean and firmly attached.

Thanks for any input.
$350 is dealer list and is crazy expensive for the part. If you can find one for as little as $40, go for it. Someone else with the same issue took theirs apart and cleaned the corroded contacts.
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2015, 02:10 PM   #16
yippiiyaris
 
Drives: Yaris
Join Date: Nov 2015
Location: Wisconsin
Posts: 6
Putting back on

I finally got the Switch Assy, Neutral Start (84540-46010) in and am in the process of replacing now. Here is the problem:

I got the old switch off, it was on there really good and I needed to pry it off. Now when I go to put the new one on it is just as tight if not tighter. I have cleaned the rod coming out of the transmission where it slides on and have separated the opening as wide as possible on the switch. Any ideas on how to get it back on? No room to get good whacks with a hammer. I had to use a little pry bar and hammer to get the old one off.
yippiiyaris is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2015, 03:21 PM   #17
yippiiyaris
 
Drives: Yaris
Join Date: Nov 2015
Location: Wisconsin
Posts: 6
pics

Here are a couple of pics.

Quote:
Originally Posted by yippiiyaris View Post
I finally got the Switch Assy, Neutral Start (84540-46010) in and am in the process of replacing now. Here is the problem:

I got the old switch off, it was on there really good and I needed to pry it off. Now when I go to put the new one on it is just as tight if not tighter. I have cleaned the rod coming out of the transmission where it slides on and have separated the opening as wide as possible on the switch. Any ideas on how to get it back on? No room to get good whacks with a hammer. I had to use a little pry bar and hammer to get the old one off.
Attached Images
File Type: jpg image1.jpg (116.1 KB, 29 views)
File Type: jpg image2.jpg (112.6 KB, 28 views)
yippiiyaris is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2015, 05:15 PM   #18
yippiiyaris
 
Drives: Yaris
Join Date: Nov 2015
Location: Wisconsin
Posts: 6
I was finally able to get it on. The new switch opening was a touch too small. I used a dremel grinder bit and shaved a little bit of the opening on the new switch. What a pain, but I got it on there and that finally fixed the P0705 error code and the gears are now displayed again for me.
yippiiyaris is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P1345 Error code Nicholas2003 DIY / Maintenance / Service 0 02-03-2013 07:47 AM
p0705 code attickt DIY / Maintenance / Service 7 01-23-2013 12:27 AM
QR Code Window Stickers nick.dollimount Cosmetic Modifications (Exterior/Interior) 24 02-25-2011 07:22 PM
2010 RS Model Code?? revolution Cosmetic Modifications (Exterior/Interior) 10 10-14-2010 05:11 AM
Yaris CDX 1999 P0171 error code Davax DIY / Maintenance / Service 2 08-18-2010 07:14 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:26 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.