Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-20-2014, 04:35 PM   #379
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Quote:
Originally Posted by Neil-R View Post
Thank you so much for this thread! I have a Base Yaris which could benefit from CC.

CTScott, Do you still sell the switch and wires needed to do this modification?
Yes. I still have all of the cruise control parts available.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 07:27 AM   #380
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
Hi there would anybody be able to tell me if my T3 Yaris will support cruise control? It is a south African spec. I am not sure if i will need a cruise control module?
Or, how can i check if it has

Last edited by jasonk1123; 03-01-2014 at 07:45 AM.
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 08:13 AM   #381
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Quote:
Originally Posted by jasonk1123 View Post
Hi there would anybody be able to tell me if my T3 Yaris will support cruise control? It is a south African spec. I am not sure if i will need a cruise control module?
Or, how can i check if it has
What year is it and which engine does it have?
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 11:41 AM   #382
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
Thanks for the reply...

It is a 2008 1.3 petrol 4 cylinder
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 02:06 PM   #383
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Quote:
Originally Posted by jasonk1123 View Post
Thanks for the reply...

It is a 2008 1.3 petrol 4 cylinder
I was going to say no, but looking at the specs for some T3's it looks like cruise was an option. Take a look at my DIY (linked under my signature picture). To be sure, start with checking for the presence of the connector D3 wires on the steering column, and if they are not present check for the presence of the pin 40 wire on the ECM. Finally, if that is not present, check for 12V to be present on that pin with the ignition in the on position.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 02:13 PM   #384
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
there is D3 when I earth the blue wire there is no icon(assuming that it may be because there is no space on the cluster for that light?) there is no pin in 40 on ECM plug... btw the D3 has more than just a black wire out of it, it ahs a brown and blue, however they are not in the specified places


Last edited by jasonk1123; 03-01-2014 at 02:25 PM.
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 02:27 PM   #385
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
https://www.dropbox.com/s/l83udd2y3fhjko7/D3.jpg

Sorry couldnt get the photo sharedXD noob at work
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 04:17 PM   #386
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Quote:
Originally Posted by jasonk1123 View Post
https://www.dropbox.com/s/l83udd2y3fhjko7/D3.jpg

Sorry couldnt get the photo sharedXD noob at work
OK. By the wires present it looks like you have steering wheel audio controls (or at least you car is wired for it).

So, the next test is measuring the voltage on the ECM pin 40. You can pull the rubber plug and stick a piece of wire in there to take the measurement.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 09:29 AM   #387
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
Hi ÇTscott, can i pull the ECM plug off with the battery connected? Btw on the plug side there is no wire coming from pin 40 of the plug
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 10:45 AM   #388
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Quote:
Originally Posted by jasonk1123 View Post
Hi ÇTscott, can i pull the ECM plug off with the battery connected? Btw on the plug side there is no wire coming from pin 40 of the plug
Yes - You can pull it with the battery connected.

You will need to pull out the little rubber hole plug (easiest way is to stick a sewing pin into the hole and push the plug out the back side). Once the plug is out you can plug the connector back in and stick a small piece of wire into the hole to make contact with the ECM pin. Then, turn the key to the ON position and measure the voltage on that pin.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 11:08 AM   #389
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
OK awesome, will try that and let you know?

BTW I did read the DIY section when i first started, wasn't sure how to check if there were preparations for the cruise control already ion place, but now i know, thanks a ton, will let you know what the result is
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 01:50 PM   #390
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
Hi CTscott

I have tried to place a led light in there, i earthed the one side and shoved the + side in the whole, it did not come on...

must i try it with the + side on battery and shove the - side in there? The reason i am using the LED because i dont have a meter hereXD
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 01:51 PM   #391
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
Hi CTscott

I have tried to place a led light in there, i earthed the one side and shoved the + side in the whole, it did not come on...

must i try it with the + side on battery and shove the - side in there? The reason i am using the LED because i dont have a meter hereXD
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 02:22 PM   #392
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
oops double post:)

I have tried the + and - and cant get the light to shine:(

Oh well at least I tried... Now it is time for me to find a suitable cc for my Yaris. If anyone has any sudgestions let me know, Thanks a mil
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 03:04 PM   #393
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
If you can get your hands on a voltmeter try that instead. The +12V on that pin is not intended to source current, but rather is just a high impedance ADC looking for the various resistances fed by pressing the different switches on the stalk.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2014, 12:10 AM   #394
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
ah so there is hope.

Will test it today and let everyone know
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2014, 06:21 AM   #395
jasonk1123
 
Drives: Toyota Yaris 5 door hatch
Join Date: Sep 2012
Location: Richards Bay south africa
Posts: 21
Ok so I got 0.3 DCV, it was steady like not dropping or anything. what should i be looking for?
jasonk1123 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2014, 10:22 AM   #396
hockysa
 
Drives: Yaris
Join Date: Mar 2014
Location: Melbourne
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
I have read that people have had the AP800 installed on D4D Yaris. I read that it cost about $800 USD.

http://www.conrad-anderson.co.uk/cru...isecontrol.htm
Hi is there any information anywhere on these installs?

I've acquired a second hand AP800 and want to install it on my Yaris and have figured out the wiring except for the accelerator pedal.
hockysa is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NEWS: TOYOTA REVEALS ALL-NEW YARIS SEDAN AT 2006 LOS ANGELES AUTO SHOW VitzBoy General Yaris / Vitz Discussion 5 09-05-2010 09:53 PM
Cruise Control chessclubloser DIY / Maintenance / Service 11 03-27-2010 12:59 PM
2007 Yaris Pricing Info ! YarisBueller New YARIS Purchase Forum 104 06-24-2009 05:54 PM
Using Cruise control Driver General Yaris / Vitz Discussion 14 11-09-2006 11:12 PM


All times are GMT -4. The time now is 09:38 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.