Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-11-2009, 03:22 PM   #1
jonathancash
 
Drives: Toyota Yaris/Vitz 2007 (Jap)
Join Date: May 2009
Location: Karachi, Pakistan
Posts: 7
Question Speedometer Trouble

Hey Guys,

New to the forum - First post actually - Having some speedometer trouble with my yaris. I took apart the instrument panel to clean it out and just happened to move the needles about gently and barely even so.

Now whenever I start the car the needle drops to below 0 almost as if its -5 or -7 kmph. I've reset the needle while the car's been both on and off. Eventually the needle always sticks back down to its sub-zero position. Almost as if though it resets after every 30 seconds or so once the car's been shut off.

I've been searching the forums for DIY posts etc. and one mentioned that the needles recalibrate automatically but mine hasn't yet. How do I fix this? Would I need to remove my needle and reposition it? That's the only thing I haven't tried. Or is there another way.

Any help would be appreciated.
jonathancash is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 04:55 PM   #2
PHXDEMON
 
PHXDEMON's Avatar
 
Drives: 2007 Red Liftback
Join Date: Oct 2008
Location: Phoenix, AZ
Posts: 885
Possibly the needle is a little loose on the actual motor what did you use to clean it? If the adhesive holding the needle was weak it may have ate it so the motor is turning but the needle isnt going with it.
PHXDEMON is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 04:56 PM   #3
PHXDEMON
 
PHXDEMON's Avatar
 
Drives: 2007 Red Liftback
Join Date: Oct 2008
Location: Phoenix, AZ
Posts: 885
Also just to clarify does it reset to its original postion once the car is turned off or does it stay at the bottom below zero?
PHXDEMON is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 05:03 PM   #4
jonathancash
 
Drives: Toyota Yaris/Vitz 2007 (Jap)
Join Date: May 2009
Location: Karachi, Pakistan
Posts: 7
Oh it's just fine whilst driving. If say I reset the position of the needle to point at 0 - it stays there, I'll drive around fine and it'll move all the way up to 120 if it has to. It'll fall down to 0 and stay right where its supposed to stay as well when the car's in parking.

Now when I switch off the engine and leave the car off for about a minute - then put the key into the ignition and switch it on - the needle's back down at sub zero. So it doesn't retain the adjusted position, just goes all the way down. Which means I have to then pry open everything and readjust all over again.

When I opened up the HUD for cleaning I didn't use any solvent etc. just a plain dry cloth - gently went over the dial and the surface.
jonathancash is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 05:08 PM   #5
jonathancash
 
Drives: Toyota Yaris/Vitz 2007 (Jap)
Join Date: May 2009
Location: Karachi, Pakistan
Posts: 7
Also I haven't tried removing the needle or anything yet. I was thinking that maybe if I set the needle to say 20 kmph - above the zero mark - switch off the engine and then leave it for about a minute it could drop to 0 instead of sub zero.

I don't know really, I'm just thinking off the top of my head here. I don't want to fiddle with it too much just incase the needle stops moving altogther.
jonathancash is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 05:15 PM   #6
Tamago
Start another Oil Thread!
 
Tamago's Avatar
 
Drives: ZZW30
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 4,941
Send a message via AIM to Tamago Send a message via Yahoo to Tamago
it's a stepper motor that drives the needle, it just needs to be reset. try removing the needle, go for a drive, shut off the car, turn the ignition back on and put the needle back on at "0"
__________________
Quote:
Originally Posted by xnamerxx
I hate people like you (xbgod) because your the reason I don't come to this board. You spout nonsense and lies and people who don't know any better hold you in high regards because they can't tell the wheat from the chaff.
you nailed it sir.
Tamago is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 05:17 PM   #7
jonathancash
 
Drives: Toyota Yaris/Vitz 2007 (Jap)
Join Date: May 2009
Location: Karachi, Pakistan
Posts: 7
I think I'll try that first thing tomorrow morning and see if it works! Thanks
jonathancash is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2009, 03:04 AM   #8
jonathancash
 
Drives: Toyota Yaris/Vitz 2007 (Jap)
Join Date: May 2009
Location: Karachi, Pakistan
Posts: 7
That worked perfectly, thanks Guys!
jonathancash is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
instrument, needle, panel, speedometer

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trouble Code P2121 1nz DIY / Maintenance / Service 6 05-28-2011 02:28 PM
Speedometer Error? MadMax General Yaris / Vitz Discussion 18 02-27-2009 07:22 PM
Changing out the stock speedometer and getting a digital daf62757 Fuel Economy Forum 2 02-20-2009 11:21 PM
YarisGarage trouble? ChinoCharles Suggestions - Feedback - Questions 7 08-16-2007 04:48 AM
Having Trouble with TWM Short Shift Install. Need Help xfatefailsx07 Performance Modifications 3 10-10-2006 01:38 AM


All times are GMT -4. The time now is 11:32 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.