Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm)
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-23-2021, 09:47 AM   #1
Kss0x00
 
Drives: 2009 yaris hatchback
Join Date: Feb 2021
Location: Alabama
Posts: 2
Running rough after stereo install

I recently installed an after market (Chinese 7010b) stereo in my girlfriends 09 yaris which now seems to be idling a little rough and she says the steering is randomly "really tight"/ hard to turn the wheel. I wired the stereo according to the diagram, but there was a third connector plugged into the back of the OEM stereo that I can't find reference to anywhere (connector had 5 wires of about 20 possible openings for wires) that i just left disconnected. Car is manual transmission if that matters.

Is there anything related to the stereo that would cause these issues? Or does anyone have any troubleshooting ideas?

TIA
Kss0x00 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 10:14 AM   #2
WeeYari
 
WeeYari's Avatar
 
Drives: 06 Polar White 5dr, 13 Soul 4u
Join Date: Oct 2008
Location: Georgetown, Ontario, Canada
Posts: 5,441
Did you have the battery disconnected while doing the install?
__________________
WeeYari is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 10:22 AM   #3
Kss0x00
 
Drives: 2009 yaris hatchback
Join Date: Feb 2021
Location: Alabama
Posts: 2
Yes the battery was disconnected. The instructions said to disconnect the negative terminal, but I completely disconnected it.
Kss0x00 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 10:44 AM   #4
WeeYari
 
WeeYari's Avatar
 
Drives: 06 Polar White 5dr, 13 Soul 4u
Join Date: Oct 2008
Location: Georgetown, Ontario, Canada
Posts: 5,441
In that case, the ECU must go through a relearning process to restore fuel and engine management settings. This requires nothing more than driving the vehicle. Eventually it will settle down to normal operation.
__________________
WeeYari is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 04:29 PM   #5
ern-diz
 
ern-diz's Avatar
 
Drives: 2007 Liftback
Join Date: Sep 2007
Location: CA all day
Posts: 3,775
Wondering if grounding is an issue. When it is, the steering issue you described can be present...
__________________
On Instagram

On Wheelwell
ern-diz is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 10:40 PM   #6
remcafee
 
Drives: 2007 Toyota Yaris 3 door
Join Date: Sep 2018
Location: Arizona
Posts: 131
alternator could of gotten a little weaker with the stereo install
remcafee is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2021, 12:49 PM   #7
Leegamer
 
Leegamer's Avatar
 
Drives: 2008 Yaris HB 5-Speed
Join Date: Mar 2012
Location: Ashland, VA
Posts: 643
Quote:
Originally Posted by ern-diz View Post
Wondering if grounding is an issue. When it is, the steering issue you described can be present...
I had a similar issue with my steering, it would get really tight as you approach lock and I finally noticed once I hit full lock the car would start to cut off for a second. The car was also running more and more rough.

When I started looking into it I had a lot of corrosion on the battery terminals. I cleaned them thoroughly and resolved both issues immediately.
__________________
I'm a hermit named Lee
Leegamer is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2021, 11:03 PM   #8
_S7V7N_
 
_S7V7N_'s Avatar
 
Drives: Yaris 4 Door Sedan
Join Date: Dec 2008
Location: South Texas
Posts: 803
Send a message via Yahoo to _S7V7N_
I have an 07 Sedan, manual transmission, same idle issue happens to me when I disconnect my battery, usually fixes up after a few hours, just drive cautiously, the car could turn off on you till the computer resets itself
__________________


Audio is under Construction Kenwood KDC-X794
Hifonics Zeus ZXI6.5C 6.5-Inch 2-Way Component Speaker System - AUTOTEK ATX65CX 6.5-Inch
Hifonics BXi 1210D - Crunch PowerZone P1400.4
(2)12 inch Kicker CVR's - 0 gauge from battery to Distribution block - 4 Gauge Power/Grounds to amps - Duralast Yellow Top - Big 3
_S7V7N_ is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Compilation of Yaris How-tos/DIYs YarisBueller DIY / Maintenance / Service 39 04-28-2018 08:47 AM
Stereo Install Question xiii In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 1 12-21-2011 01:08 PM
Stereo Upgrades....what to do!? gravylegs In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 39 02-28-2010 12:58 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:49 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.