Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-21-2015, 05:22 AM   #1
Beubeu
 
Drives: Yaris 2001 VVTI 1.0l
Join Date: Sep 2015
Location: France
Posts: 6
Radiator Fan not working..

Hello everybody !

I'm a french guy, who own a yaris 1.0 VVT-i (1SZ-FE with hydraulic power steering - 2001 - build in japan(?) - does not have the air conditionning)
After overheating on a higway (because a leak on the radiator cap) i've seen that the fan attached to the radiator is not working.

To check the fan, i've put it directly on the battery and it works, so the fan is not mechanically broken. I've disconnected a green connector with one cable near to the two hose that came from the radiator, as said in the haynes book. The fan should have been turned on with the motor cold but it won't works.
Altough i've seen that the fuse 30A in the engine fuse box is ok, i've two relay a black and a brown, i've check the black one on the horn and it works. but i don't know how to check the brown one (five pins - i own a ohm-meter...)

I can read the voltage on the fuse box but i don't have any reference, on which voltage should be on the pins.

Do you have any ideas to help me in my diagnotics, or do you have a wiring diagram for this model because the haynes's diagram is partial. Also after that overheating i want to check that my cylinder head gasket is ok (oil and water looks good, no smoke at all...)

thank you everybody, and i hope you will understand my problem with my poor level in english

Last edited by Beubeu; 09-21-2015 at 05:35 AM.
Beubeu is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2015, 06:31 AM   #2
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,477
The 30A fuse does supply power to the fan motor, but through two relays. The 7.5A ECU-IG fuse feeds the coils of both relays, so check that fuse as well.

The two relays involved are FAN NO1 and FAN NO2. The NO1 relay switches power from the 30A fuse and the NO2 relay switches the speed of the fan by switching a power resistor in circuit for low speed.

Both of the relays are in the under-hood fuse box.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2015, 07:44 AM   #3
Beubeu
 
Drives: Yaris 2001 VVTI 1.0l
Join Date: Sep 2015
Location: France
Posts: 6
Thanks for these informations.

I've check the fuse ECU-1G, it's ok.
I've check the relay FAN N.01 by placing it on the horn. the horn works, so for me this relay is ok.
I've mesured a voltage between 12 and 14v (depend if the motor run or not) on the highest pin (the pin the nearest form the conductor) of the relay FAN n1, so i think the relay is powered, but i haven't got any voltage on any pin of the relay fan n2 (with the relay fan n1 in place). the connector with 1 cable near to the two hose that came from the radiator is still unplugged (is it the fan switch ? is it correct to unplug it to test ?)

Thank you !
Beubeu is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2015, 12:53 PM   #4
Beubeu
 
Drives: Yaris 2001 VVTI 1.0l
Join Date: Sep 2015
Location: France
Posts: 6
SOLVED !

Hello !

I've found the answer to my problem.
In order to check the circuit you must have to plug the wire from the fan switch to the ground of the circuit, for me the fan started.
This switch is normally open, so if you don't plug it to the ground nothing happen.

So, for me, my fan switch is dead.

Thanks for the help CTScott !
Beubeu is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
electricity, fan, fan switch, radiator, wiring

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Remote Fob and Stereo Stopped Working after Fuse Change Ruud DIY / Maintenance / Service 6 03-12-2015 07:15 PM
Remote alarm not working kropekoi In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 2 01-15-2013 09:16 PM
Electric Windows Stopped Working !?!? MattyP DIY / Maintenance / Service 0 09-14-2010 07:20 AM
Valet 712t not working yaris prime In Car Entertainment + Electronics (audio / video / alarm) 2 04-23-2009 06:53 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:08 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.