Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-09-2013, 07:30 PM   #1
bung206
 
Drives: 2006 Yaris
Join Date: Feb 2013
Location: New Zealand
Posts: 12
Exclamation Issue when taking off from standstill - jerking/lurching

Car is a 2006 Toyota Yaris 3DR hatchback. 4SP Automatic transmission. About 70,000 mi (110,000 km) on the odometer.

Issue I have is very peculiar.

When the car is at a standstill and I accelerate, the car will slowly start moving, then it's almost like it drops a gear and floors it. This causes the car to lurch forward.

At first I thought it was me not being used to the throttle, but no matter how hard I try I can't get it to take off smoothly. It seems intermittent. Out of ever 10 take offs from standstill, it will probably do it 5-6 times.

Once you're moving, the gearbox shifts smoothly at all other speeds.

I've owned the car for almost 1000 mi (1600 km) and it hasn't gotten any worse.

No check engine light or any warnings indicated on dash. I have scanned for errors via the OBD port and not found any DTCs stored.

Any ideas what this may be?

I know this is like asking how long is a piece of string so any help is appreciated.
bung206 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2013, 08:57 PM   #2
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,478
Have you checked the AT fluid level and checked to see if the fluid smells/looks burnt?
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 01:38 AM   #3
bung206
 
Drives: 2006 Yaris
Join Date: Feb 2013
Location: New Zealand
Posts: 12
Hi,

I have not done this -- can you tell me how I can do this? Perhaps direct me to a workshop manual or similar?
bung206 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 06:26 AM   #4
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,478
Quote:
Originally Posted by bung206 View Post
Hi,

I have not done this -- can you tell me how I can do this? Perhaps direct me to a workshop manual or similar?
Take a look at this post for info on how to do so:

http://www.yarisworld.com/forums/sho...53&postcount=8
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 01:45 PM   #5
UberSilver
 
UberSilver's Avatar
 
Drives: 08Yaris2D, 88LandCruiser.
Join Date: Jan 2013
Location: Alameda,Ca.
Posts: 477
From a start your in the lowest gear. I'm guessing it's in the accel pedal rheostat, maybe a little dirt/wear.
__________________
Give a man a fish, and he'll eat for a day. Sell a man a fish, and you'll both eat for a day.
UberSilver is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 01:56 PM   #6
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,478
Quote:
Originally Posted by UberSilver View Post
From a start your in the lowest gear. I'm guessing it's in the accel pedal rheostat, maybe a little dirt/wear.
There are two redundant circuits on the accelerator pedal, so if one had a dead spot the ECM would detect the difference and would throw a DTC.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 05:04 AM   #7
bung206
 
Drives: 2006 Yaris
Join Date: Feb 2013
Location: New Zealand
Posts: 12
Hi guys,

I have checked the disptick for the transmission fluid. It definitely doesn't smell burnt. It is a reddish-pink color. It seems slightly overfilled though! But I need to check this again in the morning when there is proper light.

I have taken a video of this -- http://www.youtube.com/watch?v=k9XZo...ature=youtu.be

You can see clearly. When I am stopped and I step on teh throttle, the revs climb smoothly and the car accelerates smoothly until about 1800 RPM. Then, its like I lifted off the throttle (although I didn't!) and revs drop back down to about 1100 and then it accelerates smoothly.

You can see clearly in this video.

So points of action
1. Check the transmission fluid dipstick again during dalyight
2. Capture live data thru the OBD and graph it to see what the injectors/throttle position sensor is doing at that time.
bung206 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 06:22 PM   #8
bung206
 
Drives: 2006 Yaris
Join Date: Feb 2013
Location: New Zealand
Posts: 12
Okay so I've inspected the live data stream, specifally engine speed, throttle position & fuel flow in CC/min.

When I step on the gas, the engine revs start to rise until they hit about 1200, then there is a sharp drop back down to 800 or so (while the car jerks, kind of like I dropped a gear and dumped the clutch in a M/T), after which point the car accelerates smoothly. During this time, I saw that the fuel flow rate and the throttle position do not change; they are on a constant upward curve (as one would expect).

Anyone got any more thoughts on what this may be?
bung206 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 06:52 PM   #9
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,478
Quote:
Originally Posted by bung206 View Post
Okay so I've inspected the live data stream, specifally engine speed, throttle position & fuel flow in CC/min.

When I step on the gas, the engine revs start to rise until they hit about 1200, then there is a sharp drop back down to 800 or so (while the car jerks, kind of like I dropped a gear and dumped the clutch in a M/T), after which point the car accelerates smoothly. During this time, I saw that the fuel flow rate and the throttle position do not change; they are on a constant upward curve (as one would expect).

Anyone got any more thoughts on what this may be?
It sounds like the torque converter in the transmission is not working properly.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 07:05 PM   #10
bung206
 
Drives: 2006 Yaris
Join Date: Feb 2013
Location: New Zealand
Posts: 12
At only 70,000? What kind of abuse could cause this? Or is it likely to just be a defective unit?
bung206 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 07:24 PM   #11
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,478
Quote:
Originally Posted by bung206 View Post
At only 70,000? What kind of abuse could cause this? Or is it likely to just be a defective unit?
The only other Yaris that I have ever heard of with a failed torque converter was one that was totaled in a crash and then rebuilt. The second owner experienced the failed converter shortly after taking ownership.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2021, 02:46 PM   #12
Athlon3263
 
Drives: Yaris 2019
Join Date: Mar 2021
Location: South dakota
Posts: 2
Hello there,

I was searching on the net for possible fixes to my car and I stumbled on this post. This is a 99% the same problem I have with my 2019.

Car shudders when coasting.

Car shakes while on stop light while on drive. Shaking stops when put in neutral.

Car jerks when starting from a stop. Jerking is more like a delay in the power transmission. Jerk is extremely noticeable and delayed when on incline. Also dangerous when making a yielding left turn.

No check engine light.

Car has 51k. Powertrain warranty included torque converter. I have had problems with the dealership bc they weren’t honest with the warranty until I pulled out the warranty book.

How did you fix your issue? How should I approach this problem?
Athlon3263 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2021, 02:51 PM   #13
Corben
Oldie
 
Drives: 2012 yaris sedan
Join Date: Apr 2021
Location: Northern california
Posts: 9
Have you figured out the problem OP?
Corben is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2021, 04:11 PM   #14
WeeYari
 
WeeYari's Avatar
 
Drives: 06 Polar White 5dr, 13 Soul 4u
Join Date: Oct 2008
Location: Georgetown, Ontario, Canada
Posts: 5,454
Quote:
Originally Posted by Corben View Post
Have you figured out the problem OP?
8yr old thread and OP has not logged on in 3yrs. Don't hold your breath.
__________________
WeeYari is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Air Conditioner Noise & Leak? Dawn Eshelman DIY / Maintenance / Service 116 07-21-2015 01:22 PM
yaris voltage issue yaris2010RS DIY / Maintenance / Service 11 12-29-2012 04:20 PM
Water Pump issue, after taking in for Recall GeneralDon7 General Yaris / Vitz Discussion 34 05-27-2012 08:04 PM
08 HB DRL Issue BruceLee Cosmetic Modifications (Exterior/Interior) 3 02-18-2012 10:59 PM
CONSUMER REPORTS : MARCH issue reviews '09 YARIS . gid General Yaris / Vitz Discussion 103 01-06-2009 04:10 AM


All times are GMT -4. The time now is 02:28 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.