Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-08-2021, 07:31 AM   #1
ThinkPad
 
Drives: Yaris XP9 1.3 '06
Join Date: May 2016
Location: The Netherlands, Europe
Posts: 33
Cold start noise: worn out alternator bearings? 2006 2SZ-FE

New year, new noises/defects.

https://youtu.be/t8LSnVCurLw

Cold starting the engine on a winter morning (2℃ / 35℉) produced this noise. I suspect this might be the bearings of the alternator? After the engine was warmed up a bit i didn't hear it anymore. I have driven around 40 mins on the highway and thus the engine was warmed up nicely. It ran smooth without any weird noises.
__________________
Yaris XP9 'Sol' 2006 - 1.3 2SZ-FE (Europe)
Fuel consumption (RON95 E10): /
ThinkPad is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 08:17 AM   #2
ex-x-fire
 
Drives: 2010 yaris 3 door hatch
Join Date: Jun 2013
Location: Sheboygan Falls, Wi.
Posts: 345
Some engines are noisy when they are very cold, you can remove the belt and try it out. Then listen to see if the noise is gone.
ex-x-fire is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 09:23 AM   #3
nortonfb
 
Drives: 2007
Join Date: Feb 2014
Location: motown
Posts: 332
Belt slipping
nortonfb is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 12:24 PM   #4
ThinkPad
 
Drives: Yaris XP9 1.3 '06
Join Date: May 2016
Location: The Netherlands, Europe
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by nortonfb View Post
Belt slipping
Sounds plausible, as the belt was squealing a little bit a few weeks ago when the A/C compressor got engaged.

I will loosen the tension on the belt so i can rotate the pulleys etc. by hand to check them. And if those seem ok i will tighten the belt again.
__________________
Yaris XP9 'Sol' 2006 - 1.3 2SZ-FE (Europe)
Fuel consumption (RON95 E10): /
ThinkPad is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Yaris Cold start problem vinny121 DIY / Maintenance / Service 12 05-09-2011 11:36 AM
chirp/squeak noise just off idle when cold tadc DIY / Maintenance / Service 14 02-20-2011 04:09 PM
RPM in park when on cold start? jabranko General Yaris / Vitz Discussion 4 01-04-2011 10:45 PM
Transmission designed for 10-15 min cold start delay Ironwill5 DIY / Maintenance / Service 29 12-03-2009 09:08 PM
longer turn over on start w/ cold weather manborn General Yaris / Vitz Discussion 20 02-05-2007 12:35 AM


All times are GMT -4. The time now is 09:08 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.