Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > DIY / Maintenance / Service
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-13-2020, 06:39 PM   #1
MadMax
 
MadMax's Avatar
 
Drives: 2008 Yaris Liftback (Sprocket)
Join Date: Oct 2008
Location: San Antonio, Texas!
Posts: 2,840
Windshield Washer Not Working

OK, have an odd situation...

First, I had my windshield replaced by SafeLite on Thursday due to a crack from a recent hailstorm.

Today, on my way to Austin, I tried cleaning off my new windshield only to find the washers don't work.

I thought the washer fluid was just out, so I refilled it and still no luck.

The odd thing is the back washer still works!

I wonder if SafeLite may have pulled a fuse or disconnected the pump for some reason, but before I take it to them to ask, is that even feasible when replacing the windshield?

If not, and it's just a coincidence that the washer stopped working just as the windshield was replaced, what else could it be?

What can I look for and do to possible fix this myself?

I'm in southcentral Texas, with lots of dust and pollen floating about. I need my windshield washers!
__________________
MadMax is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2020, 07:15 PM   #2
ex-x-fire
 
Drives: 2010 yaris 3 door hatch
Join Date: Jun 2013
Location: Sheboygan Falls, Wi.
Posts: 297
You should hear the pump running, if you do then look for leaks in the line. If you don't then check for power & ground at the pump. Theres 2 pumps, one for front and rear.
ex-x-fire is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2020, 08:34 PM   #3
MadMax
 
MadMax's Avatar
 
Drives: 2008 Yaris Liftback (Sprocket)
Join Date: Oct 2008
Location: San Antonio, Texas!
Posts: 2,840
Yep...

Is there any easy way to access this area without removing the headlight and bumper?
Attached Images
File Type: jpg Windshield Washer Pump Assembly (Liftback).jpg (87.7 KB, 17 views)
__________________
MadMax is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2020, 09:01 PM   #4
MadMax
 
MadMax's Avatar
 
Drives: 2008 Yaris Liftback (Sprocket)
Join Date: Oct 2008
Location: San Antonio, Texas!
Posts: 2,840
Nevermind, problem solved!

I went out to see if the pump ran when I went to wash the windshield, and after it did, I saw the puddle of fluid behind the front passenger side wheel. Given the reservoir and pump sit much farther forward, I started to look around and saw the hose connector at the upper lefthand corner of the engine bay had come undone, most likely when they were installing my new windshield.

I was concerned as after I connected it, I only got a small stream of water out of the washer jets; but then I filled up the reservoir again and everything worked as designed.

I guess I was overzealous in trying to clear the lines out while driving home today that I emptied the reservoir!

But, nevertheless, I have a result!
__________________
MadMax is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
windshieidl

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Inexpensive fix for low windshield washer fluid light stiuck on Toolaholic DIY / Maintenance / Service 5 04-21-2020 02:46 PM
Removing Windshield Washer AGlobalThreat Fuel Economy Forum 14 05-02-2011 07:27 PM
Windshield Washer indicater always on mlaverdiere General Yaris / Vitz Discussion 4 01-17-2010 02:43 PM
Windshield Washer Indicator captainm27 General Yaris / Vitz Discussion 27 01-21-2009 07:26 PM
New TSB Bulletin For Windshield Washer Sprayer Yaris General Yaris / Vitz Discussion 14 06-01-2007 01:47 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:43 PM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.